«Το μόνο, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συγχαρούμε την βουλγαρική Κυβέρνηση, για τα μέτρα, που έλαβε πρόσφατα στην διασφάλιση των συνόρων της χώρας της».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «FOCUS», αυστριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάϊτνερ (Johanna Mikl-Leitner) και τον Υπουργό Άμυνας και Αθλημάτων, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ (Hans Peter Doskozil), επισκέφθηκε την Βουλγαρία. Μαζί με τους Βούλγαρους ομολόγους τους, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και Νικολάϊ Νέντσεφ αντιστοίχως, οι Αυστριακοί Υπουργοί επισκέφθηκαν την Διοίκηση της συνοριακής Αστυνομίας στο Έλχοβο και ενημερώθηκαν για τις ενέργειες της Βουλγαρίας, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία.
“Μπορούμε μόνον να συγχαρούμε την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας για τα μέτρα, που έχει λάβει, προκειμένου να προστατεύσει τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα”, δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας:
“Αν εξετάσουμε την κατάσταση συνολικά στα Βαλκάνια, νομίζω, ότι το καλύτερο, που έχουμε να κάνουμε, είναι να κλείσουμε την βαλκανική διαδρομή, αν και υπάρχουν αντίθετες φωνές στην Ευρώπη. Για εμάς, όπως και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να καταπολεμήσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε επιτόπου τον τρόπο, με τον οποίο φυλάσσονται τα σύνορα και μόνον να συγχαρούμε μπορούμε την βουλγαρική Κυβέρνηση, για τα μέτρα, που έλαβε πρόσφατα”.

«Όλοι οι κανόνες, που εφαρμόζονται για την Ελλάδα, πρέπει να εφαρμοστούν και για την Βουλγαρία – Η Αυστρία θα υποστηρίξει την Βουλγαρία με πολλούς τρόπους, όπως είναι η προστασία των συνόρων και η ανίχνευση πλαστών δελτίων ταυτότητας των ανθρώπων, που διασχίζουν τα σύνορα»

Ο κ. Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ συνέχισε λέγοντας:
“Για εμάς, ως χώρα της κεντρικής Ευρώπης, είναι πολύ σημαντικό να συνδράμουμε τις χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως την Βουλγαρία και την Μακεδονία. Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε, ότι όλοι οι κανόνες, που εφαρμόζονται για την Ελλάδα, πρέπει να εφαρμοστούν και για την Βουλγαρία”.
Εξάλλου, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάϊτνερ, δήλωσε:
“Η Αυστρία θα υποστηρίξει την Βουλγαρία με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η προστασία των συνόρων. Επίσης, θα βοηθήσουμε στην ανίχνευση πλαστών δελτίων ταυτότητας των ανθρώπων, που διασχίζουν τα σύνορα”. Η Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ σημείωσε επίσης, ότι “είμαι πεπεισμένη, ότι αν η Βουλγαρία δεν είχε ανυψώσει αυτόν το φράκτη εγκαίρως, η μεταναστευτική πίεση θα είχε επικεντρωθεί ακριβώς εδώ. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, γι’ αυτό εξασφαλίσαμε το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Μακεδονίας”.( Έτσι αποκάλεσε η κα.Λάϊτνερ τα Σκόπια).boulg
Τέλος, δήλωσε, ότι η Αυστρία σκοπεύει να οργανώσει συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας, με την συμμετοχή όλων των χωρών, που επηρεάζονται από την βαλκανική οδό, καθώς και τις χώρες του Βίζεγκραντ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Βουλγαρία άμεσα θα στείλει αντιπροσωπεία στο αυστριακό Υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να συζητήσει τον εξοπλισμό, που χρειάζεται στα σύνορα (λεωφορεία, ασθενοφόρα κτλ). Επιπλέον, συζητήθηκε και η προστασία των συνόρων στον Εύξεινο Πόντο, όπου υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών.