Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν στελέχη της CDU και της CSU για τον χειρισμό του πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύει από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, εάν “δεν πετάξει την Ελλάδα με τις κλωτσιές” από το ευρώ”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανταπόκρισή του ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλάς από το Βερολίνο. Στο άρθρο του για την εφημερίδα ” Το Βήμα” ο κ. Χειλάς κάνει εκτενή αναφορά στην πολιτική κατάσταση και στις αντιδράσεις πολιτικών, που υπάρχουν στην Γερμανία, λόγω του ελληνικού ζητήματος και σημειώνει:

«Ενδιάμεσα άναψε πάλι ο καυγάς για το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Μέρκελ»

“Τα ταξίδια των πολιτικών στο εξωτερικό δεν είναι πάντα ακίνδυνα. Ιδίως, όταν οι αντίπαλοι των ταξιδιωτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να εξεγερθούν εναντίον τους. Όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο, κατά την πρόσφατη παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ιαπωνία. Η Καγκελάριος «απειλείται από την εξέγερση των επικριτών της Ελλάδας» ήταν την Τρίτη ο τίτλος της «Handelsblatt».
Η γερμανική Βουλή, υπενθυμίζει ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας, ψήφισε πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παράτασης του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Όμως, σημαντικά στελέχη της οικονομικής πτέρυγας της Union (της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών CDU και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU) τάχθηκαν εναντίον. Και αυτά τα στελέχη δεν έμειναν από τότε με δεμένα χέρια. Το αντίθετο μάλλον : «Ενδιάμεσα άναψε πάλι ο καυγάς για το χρέος» γράφει η εφημερίδα. «Και αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Μέρκελ».BERLIN01

“Οι δύο πολιτικοί δεν είπαν μόνον όχι στην παράταση, αλλά ζήτησαν και την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη”

Το επίκεντρο της εξέγερσης ήταν καταρχάς η ομάδα των βουλευτών της βαυαρικής CSU, με επικεφαλής τον Πέτερ Ραμσάουερ, πρώην Υπουργό μεταφορών και νυν Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομίας της γερμανικής Βουλής και τον Πέτερ Γκαουβάϊλερ, αντιπρόεδρο της CSU. Οι δυο πολιτικοί δεν είπαν μόνον «όχι» στην παράταση, αλλά ζήτησαν και την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αυτό τους έφερε σε μετωπική σύγκρουση με τον Πρόεδρο του κόμματος Ηορστ Ζέεχόφερ, ο οποίος με την φράση «ή εκείνοι, ή εγώ» κατάφερε, προσωρινά τουλάχιστον, να τους υποχρεώσει να συμμορφωθούν με την κυβερνητική γραμμή.
Στην εξέγερση έχει προσχωρήσει, όμως, ενδιάμεσα και σημαντικό τμήμα των Χριστιανοδημοκρατών της κ.Μέρκελ, με επικεφαλής τους βουλευτές Φράϊχερ Κρίστιαν φον Στέτεν και Κάρστεν Λίνεμαν. Αυτοί, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για την Καγκελάριο, επειδή υπονομεύουν το κύρος της μέσα στο ίδιο της το κόμμα, το CDU.

Die Linke”: “Να απαλλαγεί εντελώς η Ελλάδα από την μαφία της τρόϊκας, η οποία, σε συνεργασία με τους Έλληνες ολιγάρχες, λεηλάτησε την χώρα”

Το γεγονός έχει θορυβήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (“Die Linke”/Αριστερά και “Πράσινους”), αλλά και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.
«Οι αντιευρωπαϊκές κορώνες των Χριστιανοδημοκρατών αυξάνονται» δήλωσε στο «Handelsblatt» ο εκπρόσωπος των “Πρασίνων” σε θέματα προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Πολλοί από τους επικριτές χρησιμοποιούν «κουβέντες καφενείου για να βγουν πάνω από τους Έλληνες». Η οικονομική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, πρόσθεσε, συντάσσεται ουσιαστικά με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική Πρόταση για την Γερμανία”, καθώς και με την «Bild Zeitung» εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών.
Παρόμοια κριτική άσκησαν ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ράλφ Στέγκνερ και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος “Die Linke”, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Η τελευταία ζήτησε επιπλέον να απαλλαγεί εντελώς η Ελλάδα από την «μαφία της τρόϊκας, η οποία, σε συνεργασία με τους Έλληνες ολιγάρχες, λεηλάτησε την χώρα».

“Το χάσμα μεταξύ της οικονομικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών και της Καγκελαρίου θα μπορούσε να γίνει δραματικότερο υπέρ των επικριτών”

Οι απόψεις των αναλυτών σχετικά με το δυναμικό των «ανταρτών» είναι διχασμένες. Σύμφωνα με τον πολιτικολόγο Χάϊνριχ Ομπερράϊτερ, η κρίσιμη στιγμή θα έρθει το καλοκαίρι, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να αποφανθούν για το κλείσιμο του δεύτερου πακέτου και ενδεχομένως για την παροχή ενός τρίτου. «Το χάσμα μεταξύ της οικονομικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών και της Καγκελαρίου θα μπορούσε να γίνει δραματικότερο» υπέρ των επικριτών, λέει. Το θέμα της Ελλάδας, προσθέτει, θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης για ένα κίνημα αντίστασης εναντίον της γενικότερης πολιτικής της κ.Μέρκελ.
Προς άλλη κατεύθυνση κινείται η άποψη του πολιτικολόγου Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ. «Η οικονομική πτέρυγα θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων, που είναι κατά της πολιτικής της Μέρκελ για την Ελλάδα» λέει. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, καταφέρνει να τους «δέσει» στους Χριστιανοδημοκράτες και να τους κρατήσει μακριά από τα ευρωσκεπτικιστικά και τα άλλα δεξιά κόμματα. Πρόκειται, δηλαδή, με άλλα λόγια, για εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκλογικά εξυπηρετεί απόλυτα την Καγκελάριο.

“Οι βουλευτές Ραμσάουερ, Φράϊχερ φον Στέτεν και Σια περιμένουν μια νέα ευκαιρία για να μετατρέψουν το περιορισμένο «αντάρτικό» τους σε γενικευμένη εξέγερση της κοινοβουλευτικής ομάδας”

Παρόμοια είναι και η άποψη του εκλογολόγου Νιλς Ντίτεριχ. Οι “αμφισβητίες”, λέει, “δεν μπορούν να επιτύχουν προς το παρόν πολλά, επειδή η κ.Μέρκελ παραμένει το μοναδικό αστέρι που φωτίζει τους Χριστιανοδημοκράτες. Η λάμψη της θα μπορούσε να μειωθεί, μόνον αν κέρδιζε η ευρωφοβική “Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία” – κάτι, όμως, που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα”.
Οι Ραμσάουερ, Φράϊχερ φον Στέτεν και Σια είναι, λοιπόν, προς το παρόν αναγκασμένοι να περιμένουν μια νέα ευκαιρία – ίσως ένα τρίτο δάνειο, ή και ένα ταξίδι της Καγκελάριου στην Ελλάδα. Με την ελπίδα, ότι και με την βοήθεια της «Bild Zeitung», η δυσαρέσκεια εναντίον της θα πάρει πολιτική μορφή. Και θα τους επιτρέψει, έτσι, να μετατρέψουν το περιορισμένο «αντάρτικό» τους σε γενικευμένη εξέγερση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ