Ανοδική τάση στις τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών εξαιτίας της ανατίμησης του σκληρού σίτου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δυσάρεστα είναι για τους καταναλωτές τα νέα από την αγορά των σιτηρών και ειδικότερα αυτή του σκληρού σίτου, καθώς η τιμή του, συγκριτικά με πέρυσι, παρουσιάζει αύξηση της τάξης των 40%-50%. Η εξέλιξη αυτή στην τιμή των αλεύρων του σκληρού σιταριού, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ψωμιού, άλλων αρτοσκευασμάτων καθώς και ζυμαρικών, προοιωνίζει αυξήσεις στην χονδρική και λιανική πώληση των προϊόντων αυτών ευρείας κατανάλωσης.
Ήδη η τιμή του ψωμιού άρχισε να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, καθώς η αύξηση αυτή στην τιμή των σιτηρών και αλεύρων άρχισε να μετακυλίεται στο τελικό προϊόν στα αρτοποιεία.sitari
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του σκληρού σίτου διαμορφώνεται σήμερα στα 37 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι, την ίδια περίοδο,δεν ξεπερνούσε τα 23 λεπτά το κιλό. Η αύξηση αυτή, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οφείλεται στην κακή παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κυρίως από τον Καναδά, ενώ στις παραγωγικές χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά είναι, από την άλλη, η τιμή του μαλακού σιταριού, που σήμερα φθάνει τα 15 λεπτά το κιλό. Στην παραγωγή του ξεχωρίζουν, ως προς το ύψος της ποσότητας, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Γαλλία.
Πηγές, αναφερόμενες στην περίπτωση του ψωμιού, τόνισαν, ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για την απορρόφηση του επιπλέον κόστους από εμπόρους και αρτοποιούς και έτσι θεωρούν πιθανές κάποιες μικρές ανατιμήσεις στην λιανική τιμή των προϊόντων στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί, ότι λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού από τα σούπερ-μάρκετ, που έχουν εντάξει πιο εντατικά και οργανωμένα το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα στην γκάμα τους, η τιμή του ψωμιού τα τελευταία χρόνια έχει παραμείνει σταθερή, παρά τις αυξήσεις της πρώτης ύλης, χωρίς, βέβαια, να διασφαλίζεται παντού και η ποιότητά του.
Καμία αύξηση στην τιμή δεν έχει παρατηρηθεί και στα ζυμαρικά, στα οποία μάλιστα, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου, την τελευταία τριετία υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 14%, μέσα και από τον πόλεμο τιμών, που γίνεται στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σταθερή τιμή, σε συνδυασμό με την κρίση, έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης, με την άνοδο κατ’ όγκο να διαμορφώνεται στο +3,4%. Σημειώνεται, ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών στην Ελλάδα διαμορφώνεται περίπου στα 8 κιλά, με πρώτη την Ιταλία, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 22 κιλά περίπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ