Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αφορά μόνον τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αυτό κατέστησε σαφές ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, που είχε η ίδια της στην Τουρκία.
Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.Over 10 NATO members oppose Syria war
Υπενθυμίζεται, ότι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, πως η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας, κατά την διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ, την βοήθεια της Συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών μέσω του Αιγαίου

“Θα εκμεταλλευτούμε την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες, αλλά και σε ποιόν βαθμό μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την επιτήρηση στην θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής Ακτοφυλακής” ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις, σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ, σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις, που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Ο κ. Σχοινάς επανέλαβ, ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ