(c) ellinikignomi.eu

« Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και την Ρωσία».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Ξεχάστε τις αντιρωσικές κυρώσεις, είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί πουθενά – η Ρωσία πρέπει να περιλαμβάνεται στην νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης» ήταν τα δύο βασικά μηνύματα του Έλληνα Πρωθυπουργού, που απηύθυνε προς κάθε κατεύθυνση, μέσω συνέντευξής του στα ρωσικά ΜΜΕ.
H συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο “TΑSS”, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Μόσχα, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων και αναλύσεων στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες πλέον φοβούνται, ότι καταρρέουν οι σχεδιασμοί τους κατά της Ρωσίας.
Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας τάσσεται ευθέως κατά των κυρώσεων, που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, λόγω των έκρυθμων γεγονότων στην Ουκρανία.

“Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις ελληνορωσικές σχέσεις, από την στιγμή, που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε, ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στην Ρωσία”

Μάλιστα, τις χαρακτηρίζει ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, ανέπτυξε την άποψη, πως υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.tsipras
«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στην Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις, από την στιγμή, που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε, ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στην Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο, και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία».

“Τώρα υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση στην χώρα. Θα πρέπει να μας ερωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις”

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, έλαβε ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ.Τουσκ, που, όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την ελληνική θέση για τις κυρώσεις». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Του τηλεφώνησα, όπως τηλεφώνησα και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τους είπα να μην θεωρούν την θέση της Ελλάδας ως δεδομένη. Τους είπα, ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση στην χώρα. Θα πρέπει να μας ερωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις».
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω, πως είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί πουθενά».

“Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία – Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και την Ρωσία”

Στην συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι της άποψης, ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα». Συνάμα, επεσήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική» και τόνισε:
«Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω, πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία».
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε μια μικρή αποκάλυψη, καθώς, όπως είπε, κατά την διάρκεια της πρώτης του επαφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, ερώτησε κάποιους εξ αυτών: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε την νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με την Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με την Ρωσία σε μια διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και την Ρωσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ