Αλλάζουν όλα τα δεδομένα για την εικονική επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλήνων στην Βουλγαρία

(c)elliniki-gnomi.eu

– Οι 8 από τις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που έχουν ιδρυθεί στην Βουλγαρία, είναι εικονικές και “εταιρείες-σφραγίδες”!
-Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει «μπλόκο” στην μεταφορά κερδών ελληνικών επιχειρήσεων στην γειτονική χώρα!
-Στο στόχαστρο των ελληνικών φορολογικών Αρχών μπαίνουν εταιρείες-σφραγίδες, επιχειρήσεις-μεσάζοντες, εικονικές έδρες και μεταφορές κερδών σε βουλγαρικές τράπεζες!

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει «μπλόκο” στην εικονική μεταφορά κερδών ελληνικών επιχειρήσεων στην γειτονική Βουλγαρία, μέσω της χρησιμοποίησης εταιρειών-σφραγίδων, που έχουν συσταθεί στην γειτονική χώρα!
Και αυτό, επειδή το ελληνικό Δημόσιο χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.
Οι εικονική εξαγωγή κερδών είναι η πρακτική, που, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών, παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια, καθώς η μεγάλη διαφορά, που υπάρχει στον επιχειρηματικό φορολογικό συντελεστή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αποδεικνύεται πολύ μεγάλο κίνητρο για φοροαποφυγή. Παρά την φαινομενικά και τυπικά νομότυπη λειτουργία των εταιρειών-σφραγίδων στην Βουλγαρία, στελέχη του Υπουργείου ξεκαθαρίζουν, ότι το ελληνικό φορολογικό καθεστώς είναι πλήρως θωρακισμένο για την αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών με την εικονική μεταφορά κερδών σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και ότι “πολύ σύντομα θα γίνει αντιληπτό, ότι δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή η δημιουργία εταιρείας-σφραγίδας στην Βουλγαρία”! Ήδη, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι, με βάση στοιχεία που έχει ήδη συλλέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα αλλάξουν τα έως τώρα δεδομένα!

Οι πρακτικές με επιχειρήσεις-σφραγίδες και εταιρείες-μεσάζοντες, με έδρα στην Βουλγαρία

Έμπειροι φοροτεχνικοί περιγράφουν τις πιο διαδεδομένες πρακτικές παράκαμψης του ελληνικού φορολογικού συστήματος από επιχειρηματίες, που κινούνται στα όρια του φορολογικού συστήματος, κάνοντας κατάχρηση των ελευθεριών διακίνησης κεφαλαίων και προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πιο διαδεδομένη πρακτική είναι η σύσταση μιας επιχείρησης-σφραγίδα στην γειτονική Βουλγαρία, η οποία ασχολείται κατά κύριο λόγο με την παροχή υπηρεσιών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα στην παροχή μελετητικών υπηρεσιών (π.χ. τεχνικών, πληροφορικής), οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, αλλά εκδίδουν τιμολόγια από βουλγαρική επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο καταβάλλουν φόρο μόνον στην Εφορία της Βουλγαρίας, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% και ο φόρος μερισμάτων 5%.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη πρακτική είναι αυτή της εικονικής μεταφοράς κερδών εισαγωγικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία, μέσω της ίδρυσης εταιρείας- μεσάζοντα στην γειτονική χώρα. Για παράδειγμα, η ελληνική επιχείρηση αγοράζει πρώτη ύλη από την Ιταλία. Ζητά από την ιταλική επιχείρηση να εκδώσει τιμολόγιο πώλησης προς βουλγαρική επιχείρηση, η οποία ουσιαστικά ανήκει στην ελληνική. Στην συνέχεια, η βουλγαρική επιχείρηση πωλεί σε πολύ υψηλότερη τιμή την πρώτη ύλη στην ελληνική. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγάλο μέρος του κέρδους φορολογείται στην Βουλγαρία με 10% και ένα πολύ μικρό μέρος του κέρδους φορολογείται στην Ελλάδα, με συντελεστή 26% στο επίπεδο της επιχείρησης και επιπλέον 15% εφ’ όσον μοιραστεί μέρισμα στους μετόχους (συνολικός φορολογικός συντελεστής 39,65%).

Οι 8 από τις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που έχουν ιδρυθεί στην Βουλγαρία, είναι εικονικές και “εταιρείες-σφραγίδες”!

Διαδεδομένη είναι, επίσης, και η περίπτωση της μεταφοράς της καταστατικής έδρας μια επιχείρησης στην Βουλγαρία, χωρίς, όμως, να μεταφερθεί και στο ελάχιστο η πραγματική της δραστηριότητα εκτός των ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην Βουλγαρία ξεπερνά τις 16.000!
Η Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδια για την φορολογία, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μίλησε σε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη και, με βάση τις ενδείξεις, που έχει στην διάθεσή της από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι οι 8 από τις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που έχουν ιδρυθεί στην Βουλγαρία, είναι εικονικές και “εταιρείες-σφραγίδες”.
Οι προκαταρτικοί έλεγχοι για τον περιορισμό του φαινομένου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα περιλαμβάνουν ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων και λογαριασμών. Το οπλοστάσιο των ελληνικών φορολογικών Αρχών είναι προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκεται, εφ’ όσον ο πραγματικός τόπος άσκησης της διοίκησής της βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και φορολογείται με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές. Ενδεικτικά στοιχεία απόδειξης, ότι η άσκηση της διοίκησης μιάς επιχείρησης βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι ο τόπος άσκησης της καθημερινής διοίκησης, ο τόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων, ο τόπος πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, ο τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων, ο τόπος συνεδριάσεων του ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης, ο τόπος κατοικίας των μελών του ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης καθώς και της πλειοψηφίας των μετόχων.

Η «παρακαμπτήρια οδός» για την απόκτηση και κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους πολυτελών ΙΧ αυτοκινήτων, υψηλού κυβισμού, με βουλγαρικές πινακίδες, καθώς και για την παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων, που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες

Όμως, η γειτονική Βουλγαρία δεν χρησιμοποιείται μόνον ως όχημα εικονικής μεταφοράς κερδών και εισοδήματος, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον και σαν «παρακαμπτήρια οδός» για την απόκτηση και κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους πολυτελών ΙΧ αυτοκινήτων, υψηλού κυβισμού, καθώς και για την παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων, που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες (capital controls).
Στην Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη η εικόνα πολυτελών ΙΧ τύπου τζιπ με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, που στο τιμόνι τους, όμως, βρίσκονται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Οι ελληνικές τελωνειακές Αρχές πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους, ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για την χώρα της συνήθους διαμονής του οδηγού του οχήματος. Συνήθως, στους ελεγκτές παρουσιάζονται έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το όχημα ανήκει σε εταιρεία, που εδρεύει στην Βουλγαρία και ο οδηγός της εμφανίζεται ως στέλεχος της συγκεκριμένης επιχείρησης. Η διαδικασία, που ακολουθείται, είναι η εξής: Το όχημα δεσμεύεται μέχρι να προσκομίσει ο οδηγός του οχήματος συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει, ότι η εταιρεία στην Βουλγαρία, στην οποία ανήκει το όχημα, έχει πραγματική δραστηριότητα (πραγματοποίηση επιχειρηματικών εσόδων, κέρδη, φορολογικές δηλώσεις) καθώς και ότι είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση οδικών ταξιδιών στην Ελλάδα για τους επιχειρηματικούς σκοπούς της βουλγαρικής επιχείρησης.

Τα παράνομα οφέλη της σύνδεσης των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS ελληνικών επιχειρήσεων, με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Βουλγαρία

Αν τα στοιχεία, που θα προσκομισθούν, είναι ελλιπή, τότε το όχημα δεσμεύεται, ασκούνται στον οδηγό κατηγορίες για λαθρεμπόριο και του επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τα τέλη ταξινόμησης, που αντιστοιχούν στο ίδιο όχημα, εφ’ όσον αυτό είχε κυκλοφορήσει κανονικά στην Ελλάδα με ελληνικές πινακίδες. Όσοι καταφεύγουν στα ΙΧ με πινακίδες εξωτερικού, επιχειρούν ουσιαστικά να αποφύγουν τα υψηλά τέλη ταξινόμησης, που επιβάλλονται στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού, που ταξινομούνται στην Ελλάδα, καθώς και τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Μια άλλη προσφιλής τακτική πολλών «πονηρών» Ελλήνων επιχειρηματιών, που εμφανίστηκε αμέσως μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, ήταν αυτή της εγκατάστασης και χρήσης συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS, τα οποία ήταν συνδεδεδμένα με τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης προχώρησαν στην απόκτηση αυτών των συσκευών, οι οποίες, όμως, είχαν τεθεί εκτός Νόμου, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορούσε την επιβολή των capital controls. Η συγκεκριμένη Νομοθεσία προβλέπει, ότι δεν επιτρέπεται η εκκαθάριση στο εξωτερικό συναλλαγών πληρωμής με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Με την εγκατάσταση αυτών των συσκευών οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μέσω καρτών συγκεντρώνονταν σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο επιχειρηματίας μπορούσε, με την χρήση χρεωστικής κάρτας, που ήταν συνδεδεμένη με τον λογαριασμό, να κάνει απεριόριστα αναλήψεις μετρητών μέχρι το ποσό του τραπεζικού του υπολοίπου. Πάντως, το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, μετά τους εκτεταμένους ελέγχους, που διενήργησαν και διενεργούν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές..