(c)ellinikignomi.eu

Για την πληρωμή εμπορευμάτων και υπηρεσιών στην Ευρώπη!
-Ήδη στις χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούνται 165 εκατομμύρια “ανέπαφες κάρτες” πληρωμής και 3,4 εκατομμύρια ειδικά τερματικά!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ανοδική τάση εμφανίζει η χρήση “ανέπαφων καρτών” στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Visa, καθώς η νέα τεχνολογία επιτρέπει, πλέον, την πληρωμή για αγορές διαφόρων ειδών και υπηρεσιών, χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης ή την πληκτρολόγηση του Προσωπικού Μυστικού Αριθμού (ΡΙΝ).
Συγκεκριμένα, βάσει της νέας τεχνολογίας, επιτρέπεται στο ειδικό τερματικό να διαβάσει το σήμα από την κάρτα του καταναλωτή, όταν αυτή τοποθετείται σε απόσταση πέντε εκατοστών και να ολοκληρώσει την συναλλαγή μέσω ενός ασφαλούς δικτύου, σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.
Από την πλευρά του, ο καταναλωτής, για να πληρώσει το ποσό, πρέπει απλώς να κρατήσει την κάρτα του, πιστωτική ή χρεωστική, μπροστά από το τερματικό για ελάχιστα δευτερόλεπτα, χωρίς να δίνει την κάρτα του στον υπάλληλο και χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσει τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ). Έτσι, η συναλλαγή ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα, χωρίς το κόστος διαχείρισης μετρητών και «ψιλών» και με απόλυτη ασφάλεια.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται 165 εκατομμύρια “ανέπαφες κάρτες” και 3,4 εκατομμύρια ειδικά τερματικά!

Με βάση την έρευνα Ηλεκτρονικών Πληρωμών, που διεξήγαγε η Visa το 2016, η χρήση των λεγόμενων “ανέπαφων καρτών” έχει αυξηθεί στο 52% εφέτος, έναντι του 36%, που ήταν το 2015. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται 165 εκατομμύρια ανέπαφες κάρτες και 3,4 εκατομμύρια τερματικά.
Η τάση αυτή έχει προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο πληρωμών. Ανά την Ευρώπη, οι χρήστες ανέπαφων καρτών είναι πιο ανοιχτοί στο να χρησιμοποιούν μία κινητή συσκευή ως μέθοδο πληρωμής σε ένα κατάστημα (52% χρηστών “ανέπαφων” έναντι 32% χρηστών μη ανέπαφων καρτών), να ψωνίσουν μέσω μίας εφαρμογής (49% έναντι 31%) και να πληρώσουν για το γεύμα τους (50% έναντι 30%).
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές “ανέπαφης πληρωμής” μέσω κινητών (mobile payment apps), σε σχέση με το 38% το 2015. Επίσης, σχεδόν οι μισοί συμφωνούν, ότι το να έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν, χρησιμοποιώντας την φορητή ή την wearable συσκευή τους, έχει διευκολύνει τις αγορές τους.

Στην περίοδο των εορτών τα καταστήματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ευρωπαίων!

Όμως, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον και για τα “ψηφιακά πορτοφόλια”. Η ευκολία (61%) και η δυνατότητα να πληρώνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε (59%), ήταν τα κυρίαρχα πλεονεκτήματα.
Η έρευνα της Visa έδειξε ακόμη, ότι οι αγοραστές χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό διαδικτυακών και φυσικών καναλιών, όταν πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, ειδικά για πιο ακριβά αντικείμενα. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους καταναλωτές χαρακτηρίζονται ως “showroomers” δηλαδή άτομα, που κοιτούν ένα αντικείμενο σε ένα κατάστημα, προτού το αποκτήσουν διαδικτυακά, ενώ 66% χαρακτηρίζονται ως “webroom”, δηλαδή ψάχνουν για την καλύτερη τιμή μόνον στο διαδίκτυο, προτού αποκτήσουν το αντικείμενο στο κατάστημα.
Ωστόσο, παρά την άνοδο των Χριστουγεννιάτικων πωλήσεων στο διαδίκτυο, τα καταστήματα συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής συμπεριφοράς, με το 60% των καταναλωτών να επιλέγει να διαλέξει τα δώρα του σε κατάστημα και όχι στο διαδίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ