-«Hurriyet»: «Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι βυθισμένη στον επανερχόμενο εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και αναλύσεις, ο πόλεμος στην Τουρκία μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων πατριωτών λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εντείνονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών
και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνει τις αεροπορικές της επιδρομές σε κουρδικούς στόχους.
Οι Κούρδοι, που μέχρι τώρα πολεμούσαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αναγκάζονται τώρα να ξεκινήσουν πόλεμο και με την Τουρκία, ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν μείνει μόνοι τους στην περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με το Ισλαμικό Κράτος.tourkia
Έτσι, η Τουρκία βυθίζεται σε έναν ανοικτό πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών, οι οποίοι απαντούν με φονικές επιθέσεις στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των βάσεών τους στα μετόπισθεν, και αφήνει τους Αμερικανούς να μάχονται στην πρώτη γραμμή εναντίον των τζιχαντιστών.

Αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον στόχων του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ και της Τουρκίας

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, ένας Τούρκος Αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά, προερχόμενα από ένα όχημα, ενώ βρίσκονταν μπροστά από τεϊοποτείο κοντά στην πόλη Τσινάρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργότερα, πως μέλη του PKK σκότωσαν τρείς Τούρκους στρατιώτες σε επίθεση, που πραγματοποίησαν εναντίον ενός τάγματος του τουρκικού στρατού στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει, πως ελικόπτερα και Ειδικές Δυνάμεις εστάλησαν στην περιοχή και πως η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μερικές ώρες νωρίτερα τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει μια νέα σειρά επιδρομών εναντίον στόχων του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όπου έχει καταφύγει το επιτελείο της κουρδικής οργάνωσης, καθώς και στην Τουρκία.

«Hurriyet»: «Η Τουρκία βρίσκεται έτσι και πάλι βυθισμένη στον επανερχόμενο εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος»

Αυτός ο κύκλος των αντιποίνων συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα μετά την επίθεση αυτοκτονίας, στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς. Η επίθεση αυτή, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης, αποδόθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προκάλεσε την οργή του PKK εναντίον της κεντρικής εξουσίας, η οποία κατηγορείται, πως δεν προστατεύει τον κουρδικό πληθυσμό.
Από τότε, τουλάχιστον οκτώ εκπρόσωποι των τουρκικών δυνάμεων της τάξης έχουν σκοτωθεί και περίπου 10 τραυματισθεί.
Η τουρκική κρατική τηλεόραση μεταδίδει καθημερινά απ’ ευθείας τις επίσημες κηδείες, που τελούνται για τους «μάρτυρες», που πέφτουν θύματα του PKK.
Η Τουρκία βρίσκεται έτσι και πάλι βυθισμένη «στον επανερχόμενο εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

«Από τις 20 Ιουλίου έχουν συλληφθεί στην Τουρκία περίπου 1.300 πρόσωπα, τα 847 από τα οποία ως ύποπτα για σχέσεις με την κουρδική εξέγερση, έναντι 137 για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι περισσότεροι συλληφθέντες τζιχαντιστές αφέθηκαν ελεύθεροι»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι είναι «αδύνατη» η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK και η «οπισθοχώρηση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», βάζοντας στην ίδια μοίρα το PKK με το Ισλαμικό Κράτος.
Μέσα σε μια εβδομάδα, ο στρατός ανέφερε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του PKK, αλλά μόνον τρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στις 25 Ιουλίου.
Επίσης οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν, πως από τις 20 Ιουλίου έχουν συλληφθεί στην Τουρκία περίπου 1.300 πρόσωπα, τα 847 από τα οποία ως ύποπτα για σχέσεις με την κουρδική εξέγερση, έναντι 137 για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, οι περισσότεροι δε συλληφθέντες τζιχαντιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος Πρόεδρος και η ισλαμοσυντηρητική Κυβέρνησή του έχουν στόχο τον νεαρό ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγορούν, ότι «απειλεί την εθνική ασφάλεια», επειδή αρνείται να καταδικάσει συγκεκριμένα τις ενέργειες του PKK.

«Το γεγονός, πως το τουρκικό καθεστώς «έκλεινε τα μάτια» στην δράση των τζιχαντιστών, σημαίνει, πως η Τουρκία ήταν ένα στήριγμα του Ισλαμικού Κράτους»

«Μια ατμόσφαιρα χάους δημιουργείται εσκεμμένα με προοπτική τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», απάντησε ο Ντεμιρτάς, στην πραγματικότητα, όμως, η Τουρκία οδεύει προς τη διχοτόμηση.
Με 13% του συνόλου των ψήφων και 80 βουλευτές, το φιλοκουρδικό κόμμα θεωρείται ένας από τους μεγάλους νικητές των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να εξασθενήσει το HDP, πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Δεύτερη δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP, που κατήγγειλε σαφώς από την πλευρά του την πολιτική, που ακολουθούσε ο Ερντογάν έναντι των τζιχαντιστών.
«Το γεγονός, πως δεν ελήφθη καμιά πρωτοβουλία και το καθεστώς «έκλεινε τα μάτια» στην δράση των τζιχαντιστών, σημαίνει, πως η Τουρκία ήταν ένα στήριγμα του Ισλαμικού Κράτους», κατήγγειλε ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP, Μουράτ Οζτσελίκ.