Και η 16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας («Camera Zizanio»)
– Για μία εβδομάδα ο Πύργος Ηλείας μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι!
Στα πλαίσια του εφετινού, 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 16ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας (CAMERA ZIZANIO), που θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 3 έως και 10 Δεκεμβριου 2016, διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως ειναι η φιλία, το φυσικό και σχολικό περιβάλλον, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η παγκοσμιοποίηση, οι οικογενειακές σχέσεις, η απώλεια, η οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα κ.α..

Για μία εβδομάδα ο Πύργος Ηλείας μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι!

Εφέτος, το διαγωνιστικό τμήμα ντοκυμαντέρ «Kids & Docs» μετακομίζει στην φιλόξενη Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), κάτι που σημαίνει, πως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται, πλέον, από τρία Φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκυμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema), και την «Camera Zizanio», που υποδέχεται εκατονταδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια, στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε. της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.1st-csdp-olympiad-1jpg
Έτσι, για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι.
Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους, ότι μια καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Και, πάντως, καθόλου μα καθόλου βαρετή…!

Οι ταινίες, με τις οποίες ξεκινά το εφετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Ολυμπίας

Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν την δική τους ταινία.
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/12/2016, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4/12 /2016 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», στην καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μυνχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν. Είναι μια από τις ταινίες του μεγάλου εφετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ, στα θρυλικά στούντιο «Ζλιν» της Τσεχίας. Στην Αμαλιάδα η έναρξη της γιορτής θα γίνει με την προβολή μιάς άλλης σπουδαίας ταινίας του Κάρελ Ζέμαν, που είναι «Το Ταξίδι στην αρχή του κόσμου». Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων») με την ταινία «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ. Παρόντες θα είναι ο παραγωγός της ταινίας Ditti Brook και ο (ενήλικας) πρωταγωνιστής της ταινίας Leonardo Nigro.