Αξιότιμοι φίλοι!

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού προσύλκησε η οργανωθείσα από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) παρουσίαση του βιβλίου «Από την ομηρία στο Φως ή η εξομολόγηση ενός ανθρώπου» και η συνάντηση με τον ίδιο τον συγγραφέα του, αρχιμανδρίτη Ιωάννη (Κόγκαν), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Κρατικού Λογοτεχνικού Μουσείου (επί της οδού: 17/1, Trubnikovski pereylok).

Ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης είναι φιλόλογος, λογοτέχνης, μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας,  απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μοναχός, που ιερούργησε στα μοναστήρια της Γεωργίας, του Σινά και του Αγίου Όρους και αναπτύσσει δραστήρια ιεραποστολική δράση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αφηγηματκό σκέλος από τον ίδιο το συγγραφέα με περαιτέρω συζήτηση με το κοινό για την προσωπική του πνευματική εμπειρία και βιώματα, αποκύημα συναπαντήματός του με σύγχρονους αγίους, για μεθόδους δημιουργίας πνευματικής και ηθικής βάσης για το οικοδόμημα που αποτελεί τη ζωή, για ιδιαίτερα στιγμιότυπα της ζωής του, που περιγράφονται στο βιβλίο «Από την ομηρία στο Φως ή η εξομολόγηση ενός ανθρώπου», το οποίο εκδόθηκε σε δύο τόμους και αποτελεί την αυτοβιογραφία του συγγραφέα.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε  με προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Από την ομηρία στο Φως ή η εξομολόγηση ενός ανθρώπου». Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σύντομη παρουσίαση του τελευταίου τεύχους του  περιοδικού «Ιστορία – 1η Σεπτεμβρίου», με αφιέρωμα στο Βυζάντιο (εκδότης, αρχισυντάκτης ο διδάκτωρ ιστορίας  Аλεξέο Σαβέλιεβ).

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμκε την ευγνωμοσύνη μας στο Κρατικό Λογοτεχνικό Μουσείο και προσωπικά στη Ναντέζντα Тουζόβσκαγια για την εποικοδομητική συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού