(c)elliniki-gnomi.eu

Των φορολογουμένων με την Εφορία, καθώς, αμέσως μετά το Πάσχα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις!

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που εισπράττουν ενοίκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί με εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά και οι αγρότες, θα είναι οι μεγάλοι «χαμένοι», που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους!

-Ποιές είναι οι σπουδαιότερες αλλαγές, που επήλθαν στα εφετινά φορολογικά έντυπα

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που εισπράττουν ενοίκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί με εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά και οι αγρότες, θα είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» κατά την εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τη φορολόγηση των πραγματικών ή τεκμαρτών εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, οι μόνοι «κερδισμένοι» θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 33.000 ευρώ, καθώς και οι αγρότες, με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 22.000 ευρώ. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο «ραντεβού» με την Εφορία έχει ήδη αρχίσει, καθώς, μετά την δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού εντύπου για τις επιχειρήσεις, εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η απόφαση, που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των εφετινών δηλώσεων φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2016 (έντυπα Ε1, Ε2, Ε3, Κ.Φ.Α., Ε16), που θα κληθούν να συμπληρώσουν, μετά το Πάσχα και εκτός απροόπτου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

 

Με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς, τα εισοδήματα, από μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματα, αθροίζονται και φορολογούνται με βάση την νέα κλίμακα, ενώ μέχρι πέρυσι τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με συντελεστές 26% και 33%!

 

«Φουσκωμένο», πάντως, θα δουν τον τελικό «λογαριασμό» τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%, αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο, σε σχέση με πέρυσι, φόρο, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας που ισχύει με συντελεστές από 22% έως 45%.

Στους μεγάλους «χαμένους» συγκαταλέγονται φυσικά και μισθωτοί οι οποίοι έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Και αυτό, γιατί, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς, που ισχύει, τα εισοδήματα, από μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματα, αθροίζονται και φορολογούνται με βάση την νέα κλίμακα, ενώ μέχρι πέρυσι τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με συντελεστές 26% και 33%.

«Ζημιές», όμως, θα καταγράψουν στους προϋπολογισμούς τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια, λόγω της αύξησης των συντελεστών, από το 11% στο 15% για ποσά έως και 12.000 ευρώ, από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, αλλά και από 33% σε 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.

 

Αυξημένοι θα είναι οι εφετινοί φόροι, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια, των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!

 

Θα πρέπει να αναφερθεί, όμως, ότι και οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εφέτος, καθώς φορολογούνται, πλέον, με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως και 45%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει εφέτος ως στόχο την περαιτέρω αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και τις συναλλαγές, κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Έτσι, δεν είναι τυχαίο, ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολούμενων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,384 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επισημαίνεται, ότι η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 30 Ιουλίου, όπως θα προκύψει από τις νέες φορολογικές δηλώσεις του 2017 (Ε1) Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στα νέα έντυπα, που ήδη δημοσιοποιήθηκαν, επέρχονται μικρές μεταβολές.

 

Ποιές είναι οι σπουδαιότερες αλλαγές, που επήλθαν στα εφετινά φορολογικά έντυπα

 

Οι σπουδαιότερες μεταβολές καταγράφονται στο έντυπο Ε1 και, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

 

* Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008, που συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

 

* Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012, που συμπλήρωναν όσοι επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς κ.ά.).

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικό 021-022, ο οποίος θα συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 037-038, που αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και να τύχουν της έκπτωσης φόρου.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 055 – 056, που αφορά μόνον όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 057 -058, ο οποίος θα συμπληρωθεί μόνο από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 111-112, που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 115-116, ο οποίος θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους, που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γης.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 395-396, στον οποίο δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς, χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 661-662, που αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας.

 

* Εισήλθε ο νέος κωδικός 421-422, όπου θα συμπληρωθούν τα ενοίκια, που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.

 

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το έντυπο Ε2 αφορά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2016, ενώ στο έντυπο Ε3 οι υπόχρεοι καλούνται να καταγράψουν την κατάσταση των οικονομικών τους στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ