(c)elliniki-gnomi.eu

Φορολογητέα ύλη θα αποτελούν για το Υπουργείο Οικονομικών τα οχήματα και τα σκάφη, που βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας!
-Η αναγραφή των οχημάτων και σκαφών στο Περιουσιολόγιο έχει στόχο την φορολόγησή τους ως πάγια περιουσιακά στοχεία, ασχέτως αν αυτά βρίσκονται σε κίνηση ή όχι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως επισημαίνουν ειδικοί φοροτεχνικοί, προάγγελος άσχημων ειδήσεων για όσα θα φέρει το επερχόμενο Περιουσιολόγιο στους φορολογούμενους πολίτες, είναι Υπουργική Απόφαση, που θεωρεί, ότι τα αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονται σε ακινησία, επειδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην Εφορία, αποτελούν φορολογητέα ύλη!
Αυτό ανατρέπει τα μέχρι σήμερα φορολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, αν ένα όχημα βρίσκεται σε φορολογική ακινησία, με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας του στην Εφορία, αυτό δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη και ο φορολογούμενος δεν το συμπεριλαμβάνει ούτε στην φορολογική του δήλωση, ενώ, επίσης, δεν έχει τεκμήριο διαβίωσης αλλά ούτε και ο κάτοχός του καταβάλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, σε περίπτωση που έχει κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. !
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί φοροτεχνικοί, στην Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017, περιλαμβάνεται ένα επίμαχο σημείο, που αναφέρει χαρακτηριστικά, τα εξής: «Εξαιρούνται από την χορήγηση επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα, που εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν περισσότερα των 2 ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί ΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι σε ακινησία ή όχι».

Δυσάρεστη είναι η έκπληξη, που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών, που θα φορολογηθούν ακόμη και για τα οχήματα και τα σκάφη, που τα διατηρούν σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας!

Δηλαδή, αυτό σημαίνει, ότι στις εξαιρέσεις για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης λαμβάνεται υπόψη, ότι, αν μια οικογένεια έχει στην κατοχή του περισσότερα από 2 αυτοκίνητα, ανεξάρτητα, αν αυτά βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας, δεν θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης!
Η συγκεκριμένη διάταξη, που έχει άμεση επίπτωση στο Περιουσιολόγιο, αναμένεται να αποτελέσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών, που τα διατηρούν σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων ή σκαφών, που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, καθώς επικρατεί η λογική, ότι έχουν καταβληθεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθούν.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί φοροτεχνικοί, η αναγραφή των οχημάτων και σκαφών στο Περιουσιολόγιο έχει στόχο την φορολόγησή τους ως πάγια περιουσιακά στοχεία, ασχέτως αν βρίσκονται σε κίνηση ή όχι.

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. αυτοκινήτων, που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, θέτοντάς τα σε ακινησία!

Αλλωστε, με την ίδια λογική, και οι κατοικίες, που δεν κατοικούνται, φορολογούνται, οπότε το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, πως δεν μπορούν να εξαιρεθούν πάγια κινητά περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της φορολογικής ακινησίας που βρίσκονται!
Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο των μαζικων καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας, που παρατηρείται κάθε τέλος του χρόνου στις Εφορίες, όπως, επίσης, και στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, όπου οι ιδιοκτήτες σκαφών καταθέτουν τις αντίστοιχες ‘Αδειες Πλόων.
Σημειώνεται, ότι ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο ΙΧ, ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών έχουν, επίσης, καταθέσει τις ‘Αδειες Πλόων των σκαφών τους για να γλιτώσουν από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα, που έχουν κινητήρες από 2 λίτρα και άνω και στα σκάφη, με μήκος από 5 μέτρα και άνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ