-«Μία Τσεχία εκτός ΕΕ, θα κινδυνεύσει να βρεθεί στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

Επιμέλεια: Ευθύμιος ΧατζηΪωάννου.

Για τον κίνδυνο να ανοίξει και στην Τσεχία συζήτηση περί εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν επικρατήσει η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Ο ίδιος σημειώνει ιδιαίτερα τις οικονομικές συνέπειες, καθώς και τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας, ενός πιθανού Czexit, τονίζοντας, ότι μία Τσεχία εκτός ΕΕ θα κινδυνεύσει να βρεθεί στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.tsexia
«Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, μία συζήτηση για την αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας πρέπει να αναμένεται μέσα σε μερικά χρόνια» δήλωσε ο κ. Σομπότκα στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων «CTK».
«Ο αντίκτυπος υπάρχει κίνδυνος να είναι αληθινά τεράστιος» υπογράμμισε, πριν προειδοποιήσει ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες και για τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας μίας ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Σομπότκα, η Τσεχική Δημοκρατία υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί έτσι στην «σφαίρα επιρροής» της Ρωσίας. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία απόλυτη άρνηση της εξέλιξης μετά το 1989», την χρονιά, που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα, δήλωσε.

Οι τρεις Τσέχοι στους πέντε δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα συνδέονται αυτή την στιγμή κυρίως με την μεταναστευτική κρίση

Μετά την διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 και η Σλοβακία την ακολούθησε το 2004, με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Ινστιτούτο «STEM», τρεις Τσέχοι στους πέντε δήλωναν δυσαρεστημένοι από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.
Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα, που τροφοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον ευρωσκεπτικιστή, πρώην Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, που διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 2003 έως το 2013, συνδέονται αυτή την στιγμή κυρίως με την μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το «STEM».
Ο νυν πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν ζητεί επίσης να σταματήσει το κύμα των προσφύγων, που φθάνουν στην Ευρώπη. Συμμετείχε, μάλιστα, πέρυσι σε συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών, που είχε οργανωθεί από το ξενοφοβικό κίνημα Μπλοκ εναντίον του Ισλάμ.