Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αίσθηση προκαλεί η είδηση, ότι ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ, άφησε σαφείς υπαινιγμούς σε βάρος της Ελλάδας, με δηλώσεις του από την Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, για «αθέτηση υποχρεώσεων» για το χρέος. Αναφερθείς, μάλιστα και την Ρωσία, την κατηγόρησε για «δημιουργία πολεμικού σκηνικού» και υπαίτια για τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, στα οποία υπόκειται η βουλγαρική οικονομία.

«Η Βουλγαρία υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την αρχή, αν και αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για την Βουλγαρία, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού»

Όπως αναφέρει το Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων “bta.bg”, ο Μπόϊκο Μπορίσωφ δήλωσε, ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, έχουν οδηγήσει την Βουλγαρία σε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
«Όταν ο ρωσικός Στόλος διεξάγει συνεχώς ασκήσεις, όλες οι άλλες χώρες πρέπει να λάβουν «μέτρα». Αυτό κοστίζει χρήματα, πολλά χρήματα, που δαπανώνται κατά την διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης, αλλά ακόμη περισσότερα χρήματα για όπλα, σε μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο κ.Μπορίσωφ, μιλώντας σε Βούλγαρους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια καταστροφή για τις οικονομίες μας, οι οποίες μόλις είχαν ανακάμψει από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων. Ελπίζω, ότι η Ρωσία και η ΕΕ θα βρουν κοινό έδαφος σύντομα προς όφελος των λαών τους».
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων. Ο ίδιος τόνισε, ότι η Βουλγαρία υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την αρχή, αν και αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για την Βουλγαρία, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

«Η Βουλγαρία έχει ενεργήσει, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις «οδηγίες», που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά έχασε τρεις μεγάλες ενεργειακές συμβάσεις»

«Ελπίζουμε, ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα τηρηθεί και θα είναι διαρκής, για να επέλθει ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος .
Ο κ.Μπορίσωφ συζήτησε επίσης την αντιπαραγωγική στάση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, σε σχέση με την πρόταση της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες, και ότι αυτές θα πρέπει να «συντονίζονται» εκ των προτέρων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια.Bulgaria_Greece_border
Ο ίδιος σημείωσε, ότι η Βουλγαρία έκανε προσπάθεια να θέσει το ζήτημα της ενέργειας στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είναι άδικο το γεγονός, ότι «ορισμένα κράτη-μέλη, που δεν υλοποιούν αυτά, που απαιτείται να πράξει ο καθένας, να γίνονται το αντικείμενο συζήτησης από τους ηγέτες της ΕΕ, και όχι η βουλγαρική πρόταση», κάνοντας σαφή υπαινιγμό για την Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα.
«Η Βουλγαρία έχει ενεργήσει κατά τον δικαιότερο και πιό ηθικό τρόπο, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις «οδηγίες», που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ουσιαστικά έχασε τρεις μεγάλες [ενεργειακές] συμβάσεις», είπε ο ίδιος και συνέχισε:
«Η Βουλγαρία θα επιμείνει στην προτεινόμενη κατασκευή ενός διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου στην χώρα, για να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ενέργειας. Επίσης η Βουλγαρία αναμένει την χρηματοδότηση της ΕΕ για την διασύνδεση του φυσικού αερίου με την Ελλάδα και την υλοποίηση των απαιτουμένων έργων».

«Είναι καιρός οι γείτονές μας -Έλληνες- να αρχίσουν να υλοποιούν τους κανόνες, τους οποίους έχουν δεσμευτεί να τηρούν»

Ερωτηθείς, αν η συμπεριφορά της Αριστεράς στην Ελλάδα αποτελεί ορθή στάση για την ΕΕ, ο κ.Μπορίσωφ δήλωσε, ότι
«θα πρέπει να μιλάμε καλά για τους γείτονες» , σημειώνοντας, ωστόσο με νόημα, ότι οι πρώην επικεφαλής της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς και οι νυν Έλληνες πολιτικοί, πάντα ήθελαν χρήματα από την ΕΕ, και πάντα ζητούσαν δάνεια, ενώ καθυστερούσαν την αποπληρωμή, σε αντίθεση με την Βουλγαρία, η οποία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει το μικρότερο έλλειμμα».
«Είναι καιρός οι γείτονές μας, οι οποίοι θέλουν να είναι, και είναι στην Ευρωζώνη, και στην ζώνη της Συνθήκης του Σένγκεν, να αρχίσουν να υλοποιούν τους κανόνες, τους οποίους έχουν δεσμευτεί να τηρούν», δήλωσε ο κ. Μπορίσωφ.
Πάντως, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η Βουλγαρία βρίσκεται σήμερα σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, η πείνα , το έγκλημα ζουν και βασιλεύουν στην χώρα αυτή, σε μεγάλα ποσοστά. Επίσης η παρουσία των Βουλγάρων εθνικιστών ολοένα και αυξάνει, ειδικά μετά την πολιτική αστάθεια στην χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και, όπως τονίζουν οι αναλυτές, όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν στην γειτονική μας αυτή χώρα, παρά (ή με) την υλοποίηση όλων αυτών, που αποκαλούνται «υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα» εκ μέρους της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ