Η “Βίβλος του Ναζισμού” είχε απαγορευθεί στην Γερμανία τα τελευταία 75 χρόνια.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

΄Οπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυo “CBS News”, μια νέα έκδοση του «Μein Κampf» («Ο Αγώνας μου») του Αδόλφου Χίτλερ, που είχε απαγορευθεί στην Γερμανία τα τελευταία 75 χρόνια, ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί πριν την λήξη του έτους και να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην Γερμανία.
Το “CBS News” ανέφερε, ότι ομάδα ερευνητών εργάζεται πυρετωδώς για να τελειώσει την μελέτη και αξιοποίηση 4.000 σημειώσεων και ιστορικών παραπομπών για την συμπλήρωση της έκδοσης στα γερμανικά, του περιβόητου μανιφέστου του Χίτλερ.
Η επανέκδοση του βιβλίου, που καθιερώθηκε διεθνώς ως « η “Βίβλος του Ναζισμού”, είχε απαγορευθεί στην Γερμανία, με αιτιολογικό την ανησυχία, “μήπως ξυπνήσει τα πάθη, που εβύθισαν την χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.hqdefault

Συναίνεσε τελικά στην επανέκδοσή του το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, που έχει τα συγγραφικά δικαίωματα του βιβλίου, είχε ως τώρα εγείρει νομικά εμπόδια στην επανέκδοσή του. Αλλά τα δικαιώματα αυτά (copyright) λήγουν τον προσεχή Δεκέμβριο και η τοπική κυβέρνηση τελικά συναίνεσε στην επανέκδοση, υπολογίζοντας προφανώς στις προσόδους από τις πωλήσεις.
Επιπλέον, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την αναρρίχησή της σε κυρίαρχη δύναμη στην Δυτική Ευρώπη, φαίνεται να εξέλιπε και ο φόβος των συνεπειών της επανέκδοσης.
Ο Χίτλερ συνέγραψε το «Μάϊν Κάμπφ» κατά την φυλάκισή του, μετά την απόπειρα του «πραξικοπήματος της μπυραρίας», το 1923. Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία,το 1930, το βιβλίο έγινε μπεστ σέλλερ, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κατέστησε τον Χίτλερ πλούσιο από τις πωλήσεις του. Στην ναζιστική Γερμανία αντίτυπά του μοιράζονταν, μάλιστα, και στους νεοσύλλεκτους στον στρατό, στούς νεόνυμφους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανεβάζοντας την κυκλοφορία του σε 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η επανακυκλοφορία του προκαλεί ανησυχία στην εβραϊκή κοινότητα και στους ξένους μετανάστες

Η άρση της απαγόρευσης του Μανιφέστου του Χίτλερ στην Γερμανία δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην εβραϊκή κοινότητα και στα εκατομμύρια των ξένων μεταναστών, που δεν συμμερίζονται καθόλου την άποψη, ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι ανησυχίας για την «αναζωπύρωση των παθών, που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η γιγάντωση του κινήματος “Pegida” κατά των μεταναστών, τα σωβινιστικά και ρατσιστικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού τύπου και το αυξανόμενο ρεύμα αντισημιτισμού, αποδεικνύουν αντίθετα, πόσο εύφορο εμφανίζεται και πάλι το γερμανικό έδαφος στην υποδοχή και καλλιέργεια της «Βίβλου του Ναζισμού».
Μάλιστα, η Σαρλότε Κνόμπλοχ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητος του Μονάχου, δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό !Τάϊμ”, ότι «αυτό το βιβλίο είναι το απόλυτο κακό. Είναι το χειρότερο αντισημιτικό κήρυγμα και ένας οδηγός για το Ολοκαύτωμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ