– “Μια ελληνική χρεωκοπία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αναμένεται να υπονομεύσει, τόσο την ικανότητα, όσο και την προθυμία αποσόβησης του κινδύνου μετάδοσης σε άλλα μέλη”.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τις επιπτώσεις, που θα έχει μια πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης παραθέτει σε ανάλυση του το Κέντρο οικονομικών μελετών και αtrapezaναλύσεων «Council on Foreign Relations», υπογραμμίζοντας, ότι το αίτημα του ΔΝΤ για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μεταφέρει την «θερμότητα» σε γειτονικές χώρες της περιφέρειας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδα, οι οποίοι κατέχουν και τα 2/3 του χρέους (324 δισεκατομμύρια ευρώ), είναι σε ισχυρότερη κατάσταση τώρα, από ότι η Ελλάδα, επομένως θα μπορέσουν να αντέξουν τον “πόνο”. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματικά χρήματα, που προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ των εν λόγω πιστωτών», αναφέρει η ανάλυση.

“Σε περίπτωση ελληνικής χρεωκοπίας το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς θα το επωμιστεί η Γερμανία, ενώ η Ιταλία θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους”

Το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς θα το “κουβαλήσει” στις πλάτες της η Γερμανία. Πρόκειται για ζημιά, που μπορεί να φτάσει στα 58 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), ενώ το μικρότερο θα το έχει η Σλοβενία. Υπάρχει, όμως, και μια ενδιάμεση κατάσταση, που φαντάζει ως η πλέον ανησυχητική. Έχει να κάνει με χώρες όπως η Ιταλία, που σε περίπτωση ελληνικής χρεωκοπίας, θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους.
Οι αναλυτές προσδιορίζουν αυτές τις απώλειες στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4% του ΑΕΠ). Όπως είχε σημειώνει τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου, αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας “Financial Times”, η δυναμική του δημόσιου χρέους της Ιταλίας είναι σε κακή κατάσταση και μπορεί κανείς να το θεωρήσει «μη βιώσιμο» – από τότε τα πράγματα δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση. Κατά το τρέχον έτος, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση μόνο κατά 0,5% για την Ιταλία.

“Μια ελληνική χρεωκοπία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αναμένεται να υπονομεύσει, τόσο την ικανότητα, όσο και την προθυμία αποσόβησης του κινδύνου μετάδοσης σε άλλα μέλη”

Από τα στοιχεία της ανάλυσης φαίνεται, πως σε περίπτωση ελληνικής χρεωκοπίας, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι αυτή την στιγμή, θα εκτιναχθεί (στην πραγματικότητα θα υπερδιπλασιαστεί) στα 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καθαρού χρέους από το 2009 και μετά. Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η Ιταλία θα κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της Ένωσης (114% επί του ΑΕΠ), ελάχιστα πίσω από την προπορευόμενη Πορτογαλία (119% επί του ΑΕΠ).
Η ανάλυση αναφέρει, πως βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που εφαρμόζει η ΕΚΤ, είναι πιθανό οι αγορές να δεχθούν με ψυχραιμία τη νέα κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όμως, η άμυνα στον κίνδυνο μετάδοσης λειτουργεί μόνον για όσο διάστημα αυτοί, που δέχονται την απειλή, έχουν την ικανότητα και την προθυμία να το αντέξουν και καταλήγει λέγοντας, ότι μια ελληνική χρεωκοπία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αναμένεται να υπονομεύσει, τόσο την ικανότητα, όσο και την προθυμία αποσόβησης του κινδύνου μετάδοσης σε άλλα μέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ