– “Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε, που ανήκαν στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, θα υποχρεωθούν να φύγουν, ενώ η αντίστοιχη νέα Συνθήκη ελεύθερης διακίνησης, που θα γίνει, θα περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, που θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της νέας Συνθήκης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο απόθεσης και συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, φαίνεται, ότι οραματίζονται ορισμένοι στην Ευρώπη!
Αυτό το ανατριχιαστικό για την χώρα μας σενάριο μεταφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”.Fahnen_Europaparlament
Με το μεταναστευτικό να αποτελεί ένα ζωτικό πρόβλημα για την Ευρώπη, το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν τίθεται εν αμφιβόλω, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να είναι οι πρώτες χώρες, που θα βρεθούν εκτός της ζώνης ελεύθερης διακίνησης και μαζί, βεβαίως, οι πολίτες αυτών των χώρων.
Το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας “Daily Mail”, αν και δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη πηγή, είναι ξεκάθαρο: Η ζώνη Σένγκεν όπως την γνωρίζαμε πλησιάζει στο τέλος της!

“Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και κάποια κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, θα υποχρεωθούν να αφήσουν την Συνθήκη Σένγκεν και να βγουν εκτός αυτής”

Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει μία από τις βασικές κατακτήσεις της ΕΕ στα όριά της, ενώ -όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα- χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και κάποια κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, θα υποχρεωθούν να αφήσουν την Συνθήκη Σένγκεν και να βγουν εκτός αυτής.
Στην θέση της υπάρχουσας Συνθήκης Σένγκεν θα δημιουργηθεί μία πιο μικρή, η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερες χώρες, για να μπορούν να ελέγχουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τις ροές μεταναστών στο εσωτερικό τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε συνάντηση τους, που θα γίνει αύριο, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ θα συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει, ότι «ο χρόνος τελειώνει».

“Η αντίστοιχη νέα Συνθήκη τύπου Σένγκεν θα περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, που θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της νέας Συνθήκης”

Η αντίστοιχη νέα Συνθήκη τύπου Σένγκεν θα περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, που θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της Συνθήκης, με ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μόνον εντός των δικών τους συνόρων.
Οι πέντε αυτές χώρες είχαν καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους πριν 20 χρόνια, αλλά από τότε στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων έχουν προστεθεί πολλά ακόμα κράτη, 26 τον αριθμό, τα οποία δεν διαθέτουν εσωτερικά σύνορα, αλλά μόνον ένα εξωτερικό, που αποτελεί και την πύλη εισόδου στην Συνθήκη Σένγκεν.
Η προσφυγική κρίση είναι αυτή, που έφερε την Συνθήκη Σένγκεν στα όριά της, ενώ πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη κατηγορούν αυτή την Συμφωνία, ότι επέτρεψε την ανεξέλεγκτη διασπορά των μεταναστών σε όλες τις χώρες.

“Πολλές χώρες επανέφεραν του ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την μονιμοποίησή τους και την κατάργηση στην πράξη της Συνθήκης Σένγκεν”

Ως πρώτη αντίδραση, και παρά την ισχύ της Συνθήκης, πολλές χώρες επανέφεραν του ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι, που όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το πρώτο βήμα για την μονιμοποίησή τους και την κατάργηση στην πράξη της Συνθήκης Σένγκεν.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα της “Daily Mail”, στην συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ, και υπό το πρίσμα, που δημιούργησαν οι επιθέσεις στο Παρίσι, είναι σίγουρο, ότι θα συζητηθεί ο επανασχεδιασμός των συνόρων της Συνθήκης.
Αρκετοί ηγέτες συζητούν στο παρασκήνιο πριν την συγκεκριμένη συνάντηση για την ανάγκη δημιουργίας μιας πολύ μικρότερης ζώνης ελεύθερης μετακίνησης, η οποία θα βοηθούσε, κατά την άποψή τους, στον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

“Οι χώρες του “κλειστού πυρήνα” θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουν τα σύνορά τους, απ’ ότι είναι αυτό εφικτό σήμερα”

Αν αυτό γίνει τελικά, οι χώρες του κλειστού πυρήνα θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουν τα σύνορά τους, απ’ ότι είναι αυτό εφικτό σήμερα, που οι δίοδοι να είναι πολύ περισσότερες.
Επικαλούμενη έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η αγγλική εφημερίδα λέει, ότι όλοι αναγνωρίζουν, πως η Συνθηκη Σένγκεν βρίσκεται σε πρόβλημα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα σε κάποια λύση, αλλά υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις και πολλές αντικρουόμενες απόψεις μέχρι την συνάντηση της Παρασκευής».
Όμως ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει, ότι δεν υπάρχει ανάγκη αυτή την στιγμή να συζητηθεί, αν θα πρέπει να περιοριστεί η Συνθήκη Σένγκεν. Ο Έλληνας Επίτροπος επεσήμανε, ότι «δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε μία συζήτηση για την Σένγκεν αυτή την στιγμή. Η Σένγκεν είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

“Η ζώνη ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα για να ασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”

Όμως τα μαντάτα, που έρχονται από διάφορες χώρες, οι οποίες, είτε κλείνουν, είτε περιορίζουν σημαντικά τα σύνορά τους, οδηγεί σε άλλες σκέψεις. Αλλά και ο Ντόναλντ Τουσκ ρίχνει και αυτός “λάδι στην φωτιά”, καθώς δηλώνει, ότι η ζώνη ελεύθερης διακίνησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα για να ασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο κ. Τουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας μην έχουμε αμφιβολία, ότι το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν είναι αμφίβολο αυτή την στιγμή, και ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα».
Το άμεσο μέλλον, πάντως, θα δείξει, αν αυτό που θεωρείται ως το μοναδικό, ίσως, εναπομείναν κεκτημένο της ΕΕ, μετά το ευρώ, αν θα αποτελέσει και αυτό ένα θαμπό παρελθόν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ