Η εικόνα της “ισχυρής κυρίας” του ΔΝΤ έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς επίσης και λόγω της απουσίας της από τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δύο χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται έτοιμοι να ψηφίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας μια γυναίκα ως Πρόεδρο της χώρας τους, καθώς η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις για το αξίωμα αυτό, τόσο από τους ψηφοφόρους της δεξιάς, όσο και της κέντρo-αριστεράς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύσει η εφημερίδα “Le Parisien”, η Κυρία Λαγκάρντ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 51% των γυναικών και του 48% των ανδρών ψηφοφόρων, ενώ ακολουθούν οι κυρίες Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Μαρτίν Ομπρί.gallia-shmaia-570

Αυτό, που δεν κατάφερε ο Στρος Καν, φαίνεται, πως θα γίνει πραγματικότητα για την πρώην Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η εικόνα της κυρίας Λαγκάνρτ έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς επίσης και λόγω της απουσίας της από τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις.
Αυτό, που δεν κατάφερε ο Στρος Καν, δηλαδή μετά την θητεία του στο ΔΝΤ, που έληξε με το σκάνδαλο της καμαριέρας,να μεταπηδήσει στην γαλλική Προεδρία, φαίνεται, πως θα γίνει πραγματικότητα για την πρώην Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1956 και το πραγματικό της επώνυμο είναι Λαλουέτ. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο και η μητέρα της δασκάλα Λατινικών. Το επίθετο Λαγκάρντ το κληρονόμησε από τον πρώτο της σύζυγο, τον οικονομικό αναλυτή Wilfred Lagarde, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1982. (Ανάλογη κίνηση με το επίθετό της έχει κάνει και η Άνγκελα Μέρκελ, που το πραγματικό της επίθετο είναι Κάσνερ- Μέρκελ είναι το επίθετο του συζύγου της).

Το σκάνδαλο με το οποίο βαρύνεται η Κριστίν Λαγκάρντ

Ωστόσο, η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ (συμπεριλήφθη στην λίστα, που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως»για το έτος 2012 ), που αμείβεται με 467.940 δολάρια τον χρόνο (αφορολόγητα) και περνάει το χρόνο της μεταξύ Αμερικής (έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον) και Ευρώπης, βαρύνεται με ένα σκάνδαλο, που φαίνεται, ότι περνάει στην λήθη των Γάλλων ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα, ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας στην πολύκροτη «υπόθεση Ταπί», το 2007. Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε απαιτήσεις από την τράπεζα “Credit Lyonnais” για πρόσθετες οφειλές από την πώληση της εταιρείας Adidas, αλλά στο μεταξύ η τράπεζα είχε ρευστοποιηθεί και τις υποχρεώσεις της είχε αναλάβει κρατικός μηχανισμός.
Η Λαγκάρντ όρισε ένα δικαστικό συμβούλιο να διαιτητεύσει την υπόθεση και ο στενός φίλος του Σαρκοζί, ο Μπερνάρ Ταπί, έλαβε από το κράτος, μετά την «πρωτοβουλία» της Λαγκάρντ, αποζημίωση ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με 115 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους, δηλαδή συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ!

Προωθούν την Λαγκάρντ για να εμποδίσουν την άνοδο της Λεπέν

Παρά το οικονομικό σκάνδαλο, η γαλλική δικαιοσύνη δεν ερεύνησε ποτέ σοβαρά την υπόθεση και το σύστημα, που προώθησε την Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαλουέτ/Λαγκάρντ σε όλη της την ζωή, την επέλεξε ως διάδοχο του Ντομινίκ Στρος Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πάντως, πολλοί πιστεύουν, ότι στην προσπάθεια, να μην ανέλθει στην γαλλική προεδρία, η σκληροπυρηνική, όπως την αποκαλούν αρκετοί, ακροδεξιά Μ. Λεπέν, που αντιμετωπίζει την Ευρώπη με σκεπτικισμό, είναι σίγουρο, πως το γαλλικό σύστημα θα προωθήσει στην θέση του Γάλλου Προέδρου την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεσμεύεται μέχρι το τέλος του 2016 από το ΔΝΤ να μην προβαίνει σε πολιτικές δηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ