«Αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα θα φθάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%»!
-Η αριστερή πορτογαλική Κυβέρνηση υποβαθμίζει την άποψη του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας, ότι οι προβλέψεις του είναι εξωπραγματικές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Πορτογαλία είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση του ελλείμματος, που έχει υποσχεθεί για εφέτος στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας, ότι η πορτογαλική Κυβέρνηση, η οποία τάσσεται κατά της λιτότητας, μπορεί να χρειασθεί να αποδεχθεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές.
Το ΔΝΤ αναφέρει σε έκθεσή του, μετά την επίσκεψη, που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στην Λισαβόνα, πως, «αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», αναμένει, ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%.
«Οι Αρχές είναι ανάγκη να ετοιμάσουν μια συγκεκριμένη ομάδα μέτρων, που θα ενεργοποιηθεί, αν υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το έλλειμμα δεν μπορεί να επιτευχθεί», προσθέτει το ΔΝΤ.
Πέρυσι το έλλειμμα ήταν 4,4%, πάνω από τον στόχο της Λισαβόνας, που ήταν γύρω στο 3%.
Η αριστερή πορτογαλική Κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο, υποβάθμισε την άποψη του ΔΝΤ.
«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υποστηρίζονται από τις εξελίξεις, από τον Ιανουάριο και μετά, όπως η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι επιτυχείς τοποθετήσεις χρέους και η βελτίωση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αναφέρει σε δήλωσή του το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας και προσθέτει, ότι «η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους».portogallia