-Η Κομισιόν εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προλάβει μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, σε περίπτωση, που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουμε και σε άλλα άρθρα μας, δραματικές είναι οι εξελίξεις αυτή την ώρα στην Γηραιά Ήπειρο, καθώς Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια, Σερβία και Κροατία φαίνεται, πως αποφάσισαν να “κλείσουν” τα σύνορα τους, περιορίζοντας ουσιαστικά τις προσφυγικές ροές προς τις χώρες τους στα 580 άτομα την ημέρα. Όπως αναφέρει η Αστυνομία της Σλοβενίας, οι αρμόδιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό, που θα δίνει την δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης, σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν.(c) http://www.europarl.europa.eu/
Το επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι, ότι, πράγματι ,η Κομισιόν εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προλάβει τα χειρότερα (ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα), σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου.
«Προετοιμάζουμε έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στην χώρα μας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέθεσε στοιχεία, που έλαβε από την ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα, που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται, ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέθεσε στοιχεία, που έλαβε από την ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα, που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται, ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως, όπως είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, πληροφόρησε την Κομισιόν, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στην βόρεια Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στην Ειδομένη επικρατεί χάος, καθώς οι Αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης, παρακαλώντας να μάθουν, πότε θα μπορέσουν να περάσουν, χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον επί ημέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε ημέρα με τα πόδια. Με τις τελευταίες εξελίξεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
Βαρύνουσας σημασίας ήταν και η παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προειδοποιώντας, πως η Ε.Ε έχει μπροστά της περιθώριο 10 ημερών για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως».

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνον αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη»

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, πως στην συνεδρίαση στις Βρυξέλλες η ελληνική ηγεσία κατέθεσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική προεδρία της Ε.Ε, δεν ζήτησε, όμως, ανθρωπιστική βοήθεια – όπως διάφοροι κύκλοι ισχυρίστηκαν. Καταστροφή χαρακτήρισε την πιθανότητα να αποτύχει η έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου για το προσφυγικό. «Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στις 7 Μαρτίου, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», ανέφερε σε νέα τοποθέτηση του ο κ. Αβραμόπουλος από τους Δελφούς.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε, πως δεν θέλει να κάνει “εκπτώσεις” στο εν λόγω ζήτημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας, ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.
Τόνισε, επιπλέον, ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνον αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό, τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της Συνθήκης της Γενεύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ