Αποχωρούν οι ΜΚΟ από την Ειδομένη, αναστέλλει μερικώς την δράση της στην Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ η Κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων στον καταυλισμό της Ειδομένης και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και επεισόδια!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτός ελέγχου τέθηκε η κατάσταση από το απόγευμα της Τρίτης στην Ειδομένη, όπου οι πρόσφυγες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον προσωρινό καταυλισμό και οπλισμένοι με λοστάρια, άρχισαν να κάνουν ότι θέλουν, δηλώνοντας, ότι δεν δέχονται πλέον φαγητό και απαιτώντας να φύγουν από την Ελλάδα.
Σημειώνεται, ότι στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έκλεισαν την είσοδο του καταυλισμού με οδοφράγματα, πετροβόλησαν την καντίνα με τα τρόφιμα για να την αναγκάσουν να αποχωρήσει και κατέλαβαν την σιδηροδρομική γραμμή, αποκόπτοντας την σιδηροδρομική συγκοινωνία προς και από το κράτος της ΠΓΔΜ.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φοβούμενες για την ασφάλεια των μελών τους, αποχώρησαν από το εσωτερικό του καταυλισμού, ενώ οι πρόσφυγες δεν έφαγαν, ούτε απογευματινό, ούτε βραδινό. Μάλιστα, δύο πρόσφυγες προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας!PROSFIGES

Η Κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων στον καταυλισμό της Ειδομένης και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και επεισόδια

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, στην Ειδομένη υπάρχουν 70 μόνον Έλληνες Αστυνομικοί, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να διαχειριστούν 15.000 πρόσφυγες, κάτω από τις εκρηκτικές διαστάσεις, που λαμβάνουν οι μαζικές τους αντιδράσεις.
Η αποχώρηση των ΜΚΟ και των γιατρών, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, προκάλεσε ανησυχία στην Κυβέρνηση, η οποία, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Βίτσα, έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων στον καταυλισμό και να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και επεισόδια.
Η Κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα επανέλθουν οι ΜΚΟ στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς θεωρεί την δράση τους πολύτιμη, κάνοντας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένταση στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Μυτιλήνη και την Σάμο – Απειλές από μουσουλμάνους στην Θεσσαλονίκη

Ένταση, όμως, επεκράτησε και στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μυτιλήνης, όταν μία μερίδα προσφύγων κατέλαβε την κεντρική είσοδο, απαιτώντας να καταγραφούν τα στοιχεία τους άμεσα, ώστε να αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Η έλευση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας λειτούργησε καταλυτικά, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος διαλύθηκε, φωνάζοντας συνθήματα στα αγγλικά για την ελευθερία τους.
Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για την δημιουργία Κέντρου Κράτησης στην Μόρια, αλλά και για τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται για τους ίδιους, μετά την Συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Επίσης, κινητοποιήσεις των προσφύγων υπήρξαν και στην Σάμο, καθώς μία ομάδα προσφύγων προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πύλη του Κέντρου Φιλοξενίας, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στην Ν. Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε αναστάτωση, όταν κάποιοι μουσουλμάνοι μοίρασαν σε Έλληνες μικρά φυλλάδια, μεταφρασμένα στα ελληνικά, που έφεραν την υπογραφή «Στρατιώτες του Αλλάχ» και έλεγαν, ότι ο πόλεμος ήρθε και στην Ελλάδα και καλούσαν τους Έλληνες να γίνουν …μουσουλμάνοι, απειλώντας, πως «θα χυθεί άφθονο το αίμα των απίστων»!

Αναστέλλει μερικώς την δράση της στην Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωστοποίησε, ότι προτίθεται να αναστείλει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της, επειδή αντιτίθεται στην νέα Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στην μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.
Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με την νέα Συμφωνία, τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.
Όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για την διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει, ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών, σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες, όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.
Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει, επίσης, να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για την διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται.
Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις Υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ