-Στην πώληση  προβληματικών καταναλωτικών δανείων προχωρούν οι τράπεζες, ενώ θα κλιμακωθούν και οι κατασχέσεις!

-Νέες άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δίνει σε εταιρείες η Τράπεζα της Ελλάδος!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ευρωζώνη, που αντιστοιχεί περίπου στο 45% και φθάνει σε ύψος 108 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα ΝΡΕs κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019!

Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, η ενεργή διαχείριση και η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Στα πλαίσια της στρατηγικής μείωσης των NPLs και NPEs,  η Alpha Βank προχωρά ήδη στην πώληση  προβληματικών καταναλωτικών δανείων λογιστικοποιημένων και μη λογιστικοποιημένων, ονομαστικής αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ Με βάση τον σχεδιασμό, η πώληση μάλλον θα ολοκληρωθεί τέλη του 2017, αν και τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Στόχος της κίνησης της Alpha Βank είναι κυρίως να περάσει το μήνυμα στην ΕΚΤ και στον SSM, ότι υλοποιεί τα πλάνα, που αφορούν τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Τα 800 εκατομμύρια θα πωληθούν έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ ή 1,5% της ονομαστικής αξίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Alpha Βank εμφανίζει 32,3 δισεκατομμύρια NPEs ή 53,8%, ενώ τα NPLs ανέρχονται σε 22,9 δισεκατομμύρισ ή 38,3%.

 

Θα κλιμακωθούν οι κατασχέσεις, ενώ νέες άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δίνει σε εταιρείες η Τράπεζα της Ελλάδος!

 

Σε επίπεδο ομίλου, τα NPEs καταναλωτικά αντιστοιχούν στο 62,7% της κατηγορίας, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα NPEs φθάνουν το 86,7% και στα στεγαστικά στο 47%.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κατασχέσεις μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, αλλά και πολυτελών σπιτιών από τις τράπεζες, λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων δανείων, που ξεκίνησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναμένεται να κλιμακωθούν έως το τέλος του χρόνου, ενώ πρώτος στόχος είναι τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των δύο ετών, των οποίων οι συμβάσεις έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος χορήγησε δύο νέες άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, μετά την εξέταση των σχετικών φακέλων, που υπέβαλαν η Alvarez & Marsal (A&M) και η Resolute Asset Management (Resolute).

Πλέον, έχουν λάβει σχετική άδεια από την ελληνική Κεντρική Τράπεζα συνολικά πέντε εταιρείες, ενώ βρίσκονται σε εκκεμότητα και άλλες πέντε τουλάχιστον αιτήσεις.

Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη χορηγήσει άδειες στις AKTUA (κοινοπραξία Alpha Bank), Pillarstone (KKR – Alpha Bank, Eurobank) και FPS της Eurobank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ