-Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός τους ανέρχεται, για τα έτη 2014 και 2015, σε 1.096, που ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 15-18 ετών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως επισημαίνουν οι ελληνικές Αστυνομικές Αρχές, το εμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικών, παιδιών, όπλων, αλλά και πολλές άλλες εγκληματικές πράξεις ευρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και παρουσιάζουν άνθηση στην χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα, όμως, με την ΕΛ.ΑΣ., το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εμφανίζεται τελευταία, είναι, ότι αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα για τα έτη 2014 και 2015,τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχονται σε 1.096, από 1.481 που αριθμούσαν αρχικά, καθώς τα 385 τελικά ανεβρέθηκαν, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.UNICEF
Οι Αρχές στην χώρα μας ισχυρίζονται, ότι από τα 1.096 παιδιά, που δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα, μόνον τα 16 είναι κορίτσια. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τα παιδιά των προσφύγων, που αναφέρθηκαν, ότι αγνοούνται, περισσότερο από μία φορά και έτσι ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα να είναι χαμηλότερος.
Τα στοιχεία δείχνουν, ότι σχεδόν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων, που λείπουν, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών, ένα μικρό ποσοστό στην ομάδα των 10-14 ετών και πολύ λίγα ανήκουν στην ηλικία κάτω των 10 ετών.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών προέρχεται από το Αφγανιστάν και την Συρία. Το υπόλοιπα είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία.

Το 2015 υποβλήθηκαν στην Ελλάδα 2.248 αιτήσεις στέγασης για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ενώ το 2014 τα αντίστοιχα αιτήματα ήταν 2.390

Τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα παιδιά ευρίσκονται στην Πάτρα, από όπου οι πρόσφυγες τα εγκαταλείπουν στον δρόμο τους για την Ιταλία. Μερικοί από τους ανηλίκους, επίσης, μετά την αναχώρηση τους από τα καταλύματα, παραλείπουν να ενημερώσουν την Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης), το 2015 υπήρξαν 2.248 αιτήσεις στέγασης για ασυνόδευτα παιδιά, ενώ το 2014 τα αντίστοιχα αιτήματα ήταν 2.390. Ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε παιδιά, αλλά στον αριθμό των αιτήσεων, εξηγώντας, ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά αιτήματα, ανάλογα με τις στάσεις και τον προορισμό τους.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, για την καλύτερη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται στην διαδικασία της δημιουργίας μιας Επιτροπής με μέλη από τα Υπουργεία της Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας και στελεχών του ΕΚΚΑ, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της UNICEF, και των μη κυβερνητικών οργανώσεων με εμπειρία στην προστασία των παιδιών. Η Επιτροπή αναμένεται να συσταθεί στο τέλος του Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ