Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων διοργάνωσε το  8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στις 5 και 6 Αυγούστου 2017, στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του Δημαρχείου Πανοράματος   στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση δημοκρατίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου που αφορά στον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα θέματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της ποντιακής παράδοσης και της νεολαίας. Τη δεύτερη μέρα έγινε απολογισμός απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και εκλογές για την ανάδειξη νέου.

Εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου συζήτησαν όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο. Πάρθηκαν αποφάσεις και θέσεις μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στον οικουμενικό ναό της δημοκρατίας του ποντιακού ελληνισμού το παγκόσμιο συνέδριο.

ΨΗΦΙΣΜΑ 8ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Oι Σύνεδροι του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού, σήμερα 6 Αυγούστου 2017 από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Αποφασίζουμε τα κάτωθι και ζητούμε:

  • Από την Διεθνή Κοινότητα να σταθεί στο ύψος της ιστορικής αλήθειας και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει επιτέλους, ουσιαστικά στον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
  • Από την Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης και από το προεδρείο της Ελληνικής Βουλής τη συγκρότηση Επιτροπής Γενοκτονιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  • Τη δημιουργία μονίμων Τμημάτων Σπουδών στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία θα αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Γενοκτονίες, την Ιστορία, τη Λαογραφία, τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
  • Την Παράδοση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας στον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό.
  • Την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων του Ελληνισμού και την Επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο.
  • Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.
  • Να προχωρήσουμε με ομοψυχία και διάθεση συνεργασίας οι απανταχού Πόντιοι στον αγώνα για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την προετοιμασία των εκδηλώσεων για το συμβολικό επετειακό έτος του 2019.
  • Από τις ποντιακές ομοσπονδίες όλου του κόσμου να συνεχίσουν τον διάλογο με το νέο Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. με σκοπό την πλήρη ενότητα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι περιστάσεις το απαιτούν. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τους απόντες από αυτή τη προσπάθεια.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ