Της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

 

Μόνο αν θέλω

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις Μίνωας 2018

Από 4 ετών

 

Της Έλλης της αρέσουν οι αγκαλιές. Οι αγκαλιές της  δασκάλας της, που είναι βελούδινες και δροσερές σαν γιαούρτι και μοιάζουν με της μαμάς της. Τρελαίνεται και για τις αγκαλιές του μπαμπά που την ανεβοκατεβάζουν σαν τρενάκι του λούνα παρκ. Μετά υπάρχουν, όμως, και κάποιες αγκαλιές που δεν τις θέλει καθόλου. Αυτές που πάνε πακέτο με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όταν το σόι μαζεύεται σπίτι, ξεκινούν τα ζουλήγματα, τα σφιξίματα, τα μαγουλοτσιμπίματα, τα φιλιά σφραγίδες [που αφήνουν υπολείμματα από σάλια] – γίνεται το απροχώρητο. Η Έλλη το παίρνει απόφαση. Πρέπει να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό. Αυτή θα αποφασίζει, από εδώ και εμπρός, ποιος θα της δίνει αγκαλιές και φιλιά.

Το «Μόνο αν θέλω» είναι μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους και κατ’ επέκταση με τα θέλω τους. Η Γιώτα Αλεξάνδρου καταπιάστηκε με ένα θέμα πρωτότυπο και το χειρίστηκε με χιούμορ και τρυφερότητα. Η εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου ακολουθούν την ιστορία με την ίδια ένταση. Ζωηρές φιγούρες, χιουμοριστικές πινελιές και έντονα χρώματα που θα φορέσουν ένα χαμόγελο σε κάθε αναγνώστη.

 

 

Το τεμπέλικο μυρμήγκι

 

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη

Εικόνες: Γιώργος Πετρίδης

Εκδόσεις Μεταίχμιο 2018

Από 4 ετών

 

 

Η Ιωάννα Μπουλντούμη μας συστήνει τον Ζήση σε αυτήν της ιστορία.

Ένας χαριτωμένος λεβεντομέρμηγκας με ένα και μοναδικό ελάττωμα.  Απεχθάνεται τη δουλειά και το άγχος. Αποφεύγει οτιδήποτε του προκαλεί κόπωση. Οι γονείς του έχουν απελπιστεί. Τέτοια ντροπή είναι πρωτάκουστη! Και μέσα στην απελπισία τους λένε:

 

«Βάλε μυαλό, παιδάκι μου,

κι έλα στα συγκαλά σου

και την περιουσία μας

Λιγάκι πια σεβάσου!

Καιρός και εσύ ν’ ασχοληθείς

με μια δουλίτσα φίνα,

να σταματούν να σε λέν’

τεμπέλη και κηφήνα!»

 

Μα ο Ζήσης δεν άλλαζε ρότα. Από καρέκλα σε αιώρα και από καναπέ σε κληματαριά πήγαινε. Μέχρι που γνώρισε την Τίνα. Αχ… αυτό το κορίτσι του έκλεψε την καρδιά και του άλλαξε και μυαλά.

Μια χαριτωμένη ιστορία για την τεμπελιά και την προκοπή γραμμένη με ομοιοκαταληξία και τρόπο παιχνιδιάρικο. Ακριβώς όπως αρμόζει στον πρωταγωνιστή μας. Μπορεί η Τίνα να του έκλεψε την καρδιά αλλά είμαι σίγουρη πως ο Ζήσης θα κλέψει τη δική σας.

Με παιχνιδιάρικες φιγούρες όλο σκέρτσο ο Γιώργος Πετρίδης έντυσε την ιστορία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ