Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επεσήμανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του για να υποδεχθεί πρόσφυγες, ούτε, όμως, θα χτίσει και τείχη, όπως έπραξαν άλλες χώρες.
«Η Αλβανία είναι μία μικρή χώρα, αλλά ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της απέναντι στους εταίρους της. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες και στις αρχές της Ευρώπης, αλλά εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά ούτε θα χτίσουμε τείχη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, δεν είναι μια πρόκληση της Ελλάδας ή της Ιταλίας, ακόμη λιγότερο της Αλβανίας» τόνισε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μετά την συνάντησή του με την κα. Μογκερίνι.
Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι μετέβη στην Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, για να συζητήσουν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης, σε περίπτωση, που μεταναστευτικές ροές κατευθυνθούν από την Ελλάδα στην Αλβανία και καταλήξουν στην Ιταλία.Tirana_View_from_Sky_Tower_4