Έως τον Οκτώβριο θα έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Δηλαδή  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016!
-Πολλοί ασφαλισμένοι θα έχουν επιστροφή χρημάτων, καθώς τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με έναν χρόνο πριν!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατομμύρια  ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα
εισοδήματα του 2016, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του συμψηφισμού, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο, που ψηφίστηκε στην Βουλή.
Αυτό αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, που επισημαίνουν, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συμψηφισμοί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, με την δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων να προκαλεί «πονοκέφαλο», τόσο στην
διοίκηση του ασφαλιστικού Υπερφορέα, όσο και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ότι αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές,
λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το ένα έτος (2015) στο άλλο (2016), θα υπάρχουν για περίπου 300.000 ασφαλισμένους, μη  μισθωτούς.
Οι περισσότεροι από αυτούς, βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να λάβουν επιστροφές, οι οποίες αναμένεται να συρρικνώσουντα πλεονάσματα του Ταμείου, καθώς τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Βέβαια, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν, ότι οι όποιες επιστροφές δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, το οποίο στο οκτάμηνο εκτιμάται, ότι ανήλθε σε περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ.
Επισημαίνουν δε, ότι περίπου το 80% των ελεύθερων
επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν χαμηλότερο εισόδημα.
Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές έστω και για το υπόλοιπο 20% των μη μισθωτών ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φθάνουν και τις 10.000 ευρώ!