-“Διογκώνεται ο κίνδυνος χρεωκοπίας στην Ελλάδα, ενώ τα δάνεια, που δόθηκαν πρόσφατα, δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι σε αυτό”!
-“Δεν απαιτείται κούρεμα! Μια παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής κατά 15 με 20 χρόνια θα ήταν αρκετή για να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και να επιστρέψει στις αγορές, όταν το χρέος θα έχει μειωθεί στο 100% επί του ΑΕΠ”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η DW, το γεγονός, ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποκομμένες από την άμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ, επαναφέρει στα γερμανικά ΜΜΕ το θέμα του “κουρέματος” των καταθέσεων και της χρεωκοπίας στην Ελλάδα.
«Ανησυχούν οι Νοτιοευρωπαίοι. Διογκώνεται ο κίνδυνος χρεωκοπίας στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του γερμανικού διαδικτυακού, οικονομικού Μέσου Ενημέρωσης “Deutsche Wirtschafts Nachrichten”, το οποίο αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ. Η διαδικτυακή αυτή οικονομική εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται με χρεωκοπία. Ακόμη και τα δάνεια, που δόθηκαν πρόσφατα, δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι σε αυτό».

“Focus”: “Ελλάδα – Δεν απαιτείται κούρεμα”!

Και το άρθρο συνεχίζει: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στην συμφωνία με μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου CDS. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποκομμένες από την άμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές να δοθούν νέα δάνεια ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ καθυστερεί και άλλο την πρακτικά αναπόφευκτη χρεωκοπία της Ελλάδας.
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση, αφού τα απαιτούμενα από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν μέτρα λιτότητας δεν αφήνουν περιθώρια για ώθηση της ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, το περιοδικό “Focus” επαναφέρει και αυτό, για άλλη μια φορά, το θέμα του “κουρέματος” των καταθέσεων, με άρθρο του οικονομολόγου Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία,
υπό τον τίτλο: «Ελλάδα – Δεν απαιτείται κούρεμα».

“Μια παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής κατά 15 με 20 χρόνια θα ήταν αρκετή για να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και να επιστρέψει στις αγορές, όταν το χρέος θα έχει μειωθεί στο 100% επί του ΑΕΠ”

Το άρθρο αυτο αναφέρει τα εξής: «Ένα πραγματικό “κούρεμα” θα σήμαινε, ότι η Ελλάδα δεν θα αποπλήρωνε μέρος των δανείων. Έτσι, όμως, θα αποτύγχανε η στρατηγική διάσωσης, σύμφωνα με την οποία δίνονται μόνον δάνεια, τα οποία η Ελλάδα μπορεί μακροπρόθεσμα να αποπληρώσει, χωρίς απώλειες για τους δανειοδότες. Ένα “κούρεμα” θα ήταν για την Γερμανία πολιτικά επικίνδυνο, εν μέσω του εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού. Αναφορικά με το ερώτημα, εάν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες επιτρέπουν ένα πραγματικό κούρεμα επικρατεί μεγάλη νομική αβεβαιότητα».
Στην συνέχεια ο οικονομολόγος και αρθρογράφος του “Focus”, Γιούργκεν Μάτες, επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου, στο οποίο εργάζεται. «Πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία δείχνει, ότι τα μέτρα είναι σωστά. Μια παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής κατά 15 με 20 χρόνια θα ήταν αρκετή για να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και να επιστρέψει στις αγορές, όταν το χρέος θα έχει μειωθεί στο 100% επί του ΑΕΠ. Όσο η Αθήνα πληρώνει τουλάχιστον τους τόκους και τα κόστη χρηματοδότησης του ESM, η λύση αυτή δεν επιβαρύνει τους δανειοδότες με απώλειες».

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ