(c)ellinikignomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περισσότερες από 3.500 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Βουλγαρία, ενώ κατά την τελευταία πενταετία έχουν βάλλει λουκέτο από 650.000 –επίσημα-έως 950.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα!
Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από σχετική έρευνα του Έλληνα οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας κ. Νικ. Καπιτσίνη, που αποτυπώνει το πρόβλημα και τις αιτίες της μαζικής επιχειρηματικής μετανάστευσης Ελλήνων επιχειρηματιών στην γειτονική μας χώρα.

Το κύμα φυγής ξεκίνησε το 1990 και κορυφώθηκε το 2012!

Το φαινόμενο της μετακόμισης των επιχειρήσεων δεν είναι καινούργιο, καθώς από το 1990, με την αλλαγή του καθεστώτος στην Βουλγαρία, άρχισε να παρατηρείται μια περιορισμένη κινητικότητα με επιχειρήσεις φασόν και ρουχισμού.
Το κύμα ενισχύθηκε μετά το 1995, με τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τον τραπεζικό κλάδο να κάνουν χρυσές δουλειές σε όλα τα Βαλκάνια. Τα έτη 2005-2006 υπήρχαν εκτιμήσεις, πως τουλαχιστον 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν στην Βουλγαρία. Το 2009 άρχισαν να ερημώνουν οι Βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας και να ενισχύεται από την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα βιομηχανικά και οικονομικά η Βουλγαρία σε σημαντικό βαθμό. Από την Ελλάδα έφυγαν, μάλιστα, προς Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις, που είχαν επιδοτηθεί με γαλαντόμους αναπτυξιακούς νόμους από την Ελληνική Πολιτεία, για να ενισχύσουν το οικονομικό προφίλ της Θράκης και ολοκληρης της βόρειας Ελλαδος. Αυτές εγκατέλειψαν την Ελλάδα χωρίς να αποδώσουν πίσω στους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες τα ποσά των επιδοτήσεων, ως όφειλαν, και χωρίς φυσικά να τους τα ζητήσει ποτέ η ελληνική Πολιτεία! thessaloniki
Κάποιες επιχειρήσεις αξιοποίησαν την Βουλγαρία σαν “σωσσίβιο”, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην υψηλή ελληνική φορολογία και να είναι ανταγωνιστικές με το φθηνό εργατικό δυναμικό, το φθηνό κόστος ζωής και τους χαμηλούς φόρους της Βουλγαρίας. Άλλες ελληνικές επιχειρήσεις μετακόμισαν στην Βουλγαρία για να διευκολύνουν τις μεταξύ των δύο χωρών εμπορικές συναλλαγές, για να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή γι’ αυτές βουλγαρική νομοθεσία ή για να έχουν καλύτερη εμπορική πρόσβαση προς άλλες χώρες.
Σήμερα η Ελλάδα εισάγει το 54% των πρώτων υλών από την Βουλγαρία, ενώ εξάγει στην χώρα αυτή το 51% των υλών, που χρειάζονται εκεί.Ταυτόχρονα χιλιαδες Έλληνες καταναλωτές, κυρίως από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταβαίνουν καθημερινά στην γειτονική χώρα για τις αγορέςτους, με αποτέλεσμα να ερημώνεται εμπορικά η Βόρεια Ελλάδα και να ζημιώνεται σημαντικά το ελληνικό κράτος από την εξαγωγή συναλλάγματος και την απώλεια φόρολογικών εσόδων.

3.500 ελληνικές ΜΜΕ ανθούν σήμερα στην Βουλγαρία

Στην έρευνα, που διεξήγαγε με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις με επιχειρηματίες και Επιμελητήρια εκατέρωθεν, ο Έλληνας οικονομολόγος και υποψήφιος διδακτορας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, αναφέρεται, ότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν μετακομίσει στην Βουλγαρία, καθώς δεν απαιτείται η εγγραφή των επιχειρήσεων αυτών στο Επιμελητήριο!
Ωστόσο, από υπολογισμούε προκύπτει, πως τουλάχιστον 3.500 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ενεργές στην Βουλγαρία, η μαζική φυγή των οποίων ξεκίνησε το 2011 και κορυφώθηκε το 2012.
Ενώ η Βουλγαρία φάνταζε σαν ένας προορισμός αρχικά-μεταξύ άλλων- για ποιοτική επενδυτική αλλαγή, κατέληξε να είναι η ζωτική ή… ακόμα και η ζωογόνος βάση της επιχείρησης!

Οι λόγοι της φυγής από την Ελλάδα

Για ποιούς λόγους, όμως, οι επιχειρήσεις αυτές εγκατέλειψαν την Ελλάδα;
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Νίκου Καπιτσίνη, οι επιχειρήσεις έβρισκαν ασφυκτικό το πλαίσιο της δραστηριοποίησης τους στην χώρα μας, λόγω της έλλειψης τζίρου, της υψηλής και ασταθούς φορολογίας, της πολύπλοκης γραφειοκρατίας, της ελάχιστης ζήτησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους, σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική κίνηση και της αδυναμίας ή μεγάλης δυσκολίας χρηματοδότησης, αφού η ελληνική Πολιτεία εξωθούσε τις επιχειρήσεις σε δανεισμό, όχι με αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά απλά για να μπορούν να συντηρηθούν.
Από την άλλη οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίσθηκαν πολύ θετικά από το Βουλγαρικό κράτος. Υπάρχει ταχεία εξυπηρέτηση από τις εκεί Υπηρεσίες, αφού μέσα σε ελάχιστες ημέρες τελειώνουν όλες οι διαδικασίες ίδρυσης και δήλωσης της επιχείρησης, ενώ τα χρηματικά ποσά για την έναρξη κυμαίνονται ανά περίπτωση μόνο από 250 έως 1.200 ευρώ . Οι επιχειρήσεις στην Βουλγαρία έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, εισπράττουν κανονικά τον ΦΠΑ και φορολογούνται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή! Επίσης απολαμβάνουν πολύ χαμηλό εργατικό και ενεργειακό κόστος και βρίσκουν ευκολότερα και φθηνότερα την απαραίτητη πρώτη ύλη.

Θυμός για την πολιτική “εκδίωξης”

Στην ιδια έρευνα αποτυπώνεται επίσης και ο μεγάλος θυμός των συμπατριωτών μας επιχειρηματιών για την πολιτική “εκδίωξης” των ελληνικών επιχειρήσεων από την χώρα μας, που εφαρμόζει η ελληνική Πολιτεία.
Μάλιστα, επαναλαμβάνονται επιτακτικά τα ερωτήματα προς όλους τους αρμόδιους, αν η ελληνική Πολιτεία μπορεί, επιτέλους, να αντιληφθεί, πως χρειάζεται να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική στις περιοχές, που βρίσκονται στα σύνορα και γιατί αρνείται να δώσει λύση και να βοηθήσει, ώστε
πόλος έλξης των επιχειρήσεων να καταστεί η Ελλάδα, που υποτίθεται, ότι έχει καλύτερες υποδομές από την γειτονική Βουλγαρία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ