-“Περισσότερα από 890 κτίσματα λατρείας δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στην δικαιούχο Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δόθηκε στην δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, στην οποία εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα, που αναφέρεται στην Αλβανία. Το κείμενο, που κατά την συνήθη πρακτική της Αμερικανικής διοίκησης εστιάζει σε θέματα και γεγονότα της δικής τους προτεραιότητας, αναφέρεται στην κατάσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανιας κατά το έτος 2014. Οι διατυπώσεις γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερα προσεκτική γλώσσα, ειδικά σε ό,τι αφορά την Αλβανία, τόσο, λόγω της τακτικής για την τήρηση των ισορροπιών της πολυθρησκευτικής σύνθεσης της κοινωνίας της, όσο και λόγω της ειδικής εύνοιας, που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ συστηματικά για την εικόνα της Αλβανίας.

“Μεγάλη υστέρηση και συστηματική αδιαφορία των αλβανικών Κυβερνήσεων για την απόδοση της περιουσίας, που οι θρησκευτικές κοινότητες διέθεταν και δημεύθηκε απ’ το κομμουνιστικό καθεστώς”

Με βάση όλα αυτά, η Έκθεση αναφέρει ειδικά θέματα, που αφορούν στην Ορθόδοξη κοινότητα και τον επίσημο φορέα της, την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.Tirana_View_from_Sky_Tower_4
Δεδομένου, ότι μεγάλο μέρος του ποιμνίου της συμπεριλαμβάνει τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας, αξίζει η αναφορά σε ορισμένα απ’ τα ζητήματα, που φέρνει στο φως η Έκθεση.
Η ίδια Έκθεση, αναφερόμενη σε θέματα διακρίσεων εις βάρος Ορθοδόξων, αναφέρει, ότι είναι δύσκολο αυτά να ενταχθούν σε κατηγορία, που οφείλονται σε αίτια εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματος.
Το σημαντικότερο ζήτημα, που αναφέρει από την εισαγωγή της η Έκθεση, είναι η μεγάλη υστέρηση και η συστηματική αδιαφορία των Κυβερνήσεων στην Αλβανία για την απόδοση της περιουσίας, που οι θρησκευτικές κοινότητες διέθεταν και δημεύθηκε απ’ το κομμουνιστικό καθεστώς.

Περισσότερα από 890 κτίσματα λατρείας δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στην δικαιούχο Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

Ειδικά για το ζήτημα αυτό αναφέρεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία, απ’ την φύση της και τα πολλά μοναστήρια, που διέθετε (ειδικά στην παράκτια περιοχή της Αλβανίας), υπήρξε η πλέον ζημιωμένη και η πλέον αδικημένη.
Η Έκθεση αναφέρει, ότι περισσότερα από 890 κτίσματα λατρείας δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στην δικαιούχο Ορθόδοξη Εκκλησία, και συμπεριλαμβάνει εδώ και 50 εκκλησιαστικές ή μοναστηριακές ιδιοκτησίες, που παρακρατούνται ακόμη ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Έκθεση για δεύτερη χρονιά και με προσεκτική γλώσσα αναφέρεται ειδικά στην περίπτωση της Πρεμετής και του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, επισημαίνοντας, ότι εκεί έγινε βίαιη έξωση κληρικών, ενώ πετάχθηκαν ιερά σκεύη και εικόνες. Ταυτόχρονα μεταφέρει την πληροφορία, ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονται.

Ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας είχε τολμήσει πέρυσι, λόγω και μόνον της ελληνικής καταγωγής και ταυτότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, να τον θεωρήσει ακόμη πιο επικίνδυνο και απ’ τους «Ισλαμιστές»

Προφανώς η Έκθεση αναφέρεται στα γεγονότα, που συνέβησαν το 2014 και δεν συμπεριλαμβάνει τα επεισόδια στους Δρυμάδες κατά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Η Έκθεση αναφέρεται ειδικά και στο δυσμενές κλίμα, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ορισμένα κέντρα, μέσω των ΜΜΕ στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας, Φατός Κλόσι, είχε τολμήσει πέρυσι των Απρίλιο, λόγω και μόνον της ελληνικής καταγωγής και ταυτότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, να τον θεωρήσει ακόμη πιο επικίνδυνο απ’ τους «Ισλαμιστές»!
Σε ότι αφορά την θρησκευτική διαστρωμάτωση της κοινωνίας στην Αλβανία, ή Έκθεση έχει ένα αρνητικό και κάποια άλλα θετικά σημεία αναφοράς.

Στην επίσημη Απογραφή του 2011 καταγράφονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί μόνον το 7% του πληθυσμού, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 28%

Υιοθετεί στην εισαγωγή της τα αποτελέσματα της αλβανικής Απογραφής του 2011, καταγράφοντας το 57% του πληθυσμού ως Μουσουλμάνους, το 10% ως Καθολικούς και μόνον 7% ως Ορθοδόξους Χριστιανούς (από 23%, που λένε παραδοσιακές αναφορές και από 28%, που εκτιμά η Εκκλησία) καθώς και μόνον 2% ως Μπεκτασί (ήπιους Μουσουλμάνους).
Δεν διαφεύγει και η αναφορά για το γεγονός, ότι η απάντηση μεγάλου ποσοστού (άνω του 20%) των ερωτηθέντων, σχετικά με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις δεν ήταν ξεκάθαρη.
Σε επίσημο ανακοινωθέν της Ορθόδοξης Εκκλησίας του 2013 επισημαίνεται, ότι αυτό το ποσοστο αφορά τους Ορθόδοξους, καθώς εις βάρος τους υπήρξε ιδιαίτερη επιθετικότητα πριν και κατά την διάρκεια της Απογραφής.

Αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της Απογραφής λόγω και της αποχής της ελληνικής εθνικής Μειονότητας, εξαιτίας τής παραγνώρισης της αρχής του εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού

Ωστόσο, σε άλλο σημείο η Έκθεση του State Department έχει ειδική αναφορά στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της Απογραφής και στην αποχή, που είχε ακολουθήσει η εθνική ελληνική Μειονότητα, καθώς είχε εκτιμήσει, ότι δεν γίνονταν σεβαστή η αρχή του εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού.
Επιπλέον αναφέρει, ότι, τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο επίσης η Καθολική Εκκλησία και οι Μπεκτασί Μουσουλμάνοι προχωρούν σε δική τους ανεξάρτητη αποτύπωση του θρησκευτικού τοπίου στην χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ