-Οι γενικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων, που ζητούν οι Βρετανοί από την Ε.Ε.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η Βρετανία θα πρέπει να ξανασκεφτεί, αν θέλει να παραμείνει μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση, που οι Ευρωπαίοι εταίροι της «σνομπάρουν» τα αιτήματά της για μεταρρυθμίσεις στην Ενωμένη Ευρώπη”, προειδοποίησε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιππ Χάμοντ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC o κ. Χάμοντ δήλωσε, ότι αν δε γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές, ο βρετανικός λαός θα ψηφίσει υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Αναφερόμενος στην επιστολή, που θα απευθύνει την Τρίτη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Άγγλος Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, ο κ. Χάμοντ είπε, ότι θα παρουσιάζει την επιχειρηματολογία υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αλλά δε θα περιλαμβάνει αναφορές σε συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές. «Η επιστολή θα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας», σχολίασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

«Αν οι ανησυχίες της Βρετανίας προσκρούσουν “εις ώτα μη ακουόντων”, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά, αν αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστή για εμάς»

Μαζί με την επιστολή προς τον κ. Τουσκ ο Ντέηβιντ Κάμερον θα απευθύνει την Τρίτη και ομιλία, αναφορικά με τις προθέσεις του έναντι της ΕΕ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να προειδοποιήσει, ότι «αν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας προσκρούσουν “εις ώτα μη ακουόντων”, κάτι που δεν πιστεύω, ότι θα γίνει, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστή για εμάς. Όπως έχω ξαναπεί, δεν αποκλείω τίποτα», αναμένεται να είναι τα λόγια του κ. Κάμερον. Αναμένεται ακόμη να τονίσει, ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ «με όλη την καρδιά και την ψυχή του», αλλά μόνον υπό τους σωστούς όρους.

Οι γενικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων, που ζητούν οι Βρετανοί από την Ε.Ε.

Όσον αφορά την επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πιθανό να περιλαμβάνει κάποιους από τους εξής γενικούς άξονες μεταρρυθμίσεων, όπως την παραχώρηση άδειας στην Βρετανία να εξαιρεθεί από την αρχή της όλο και στενότερης ένωσης μεταξύ των κρατών-μελών, τον περιορισμό πρόσβασης Ευρωπαίων μεταναστών στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας, την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στα εθνικά Κοινοβούλια, ώστε να μπλοκάρουν Κοινοτικές νομοθεσίες, την υποστήριξη της περαιτέρω διεύρυνσης με νέους μηχανισμούς αποτροπής μαζικών κυμάτων μετανάστευσης από τις νέες χώρες-μέλη, την απελευθέρωση των επιχειρήσεων από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, την προστασία του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι του Λονδίνου από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εξασφάλιση εγγυήσεων, ότι η Ενιαία Αγορά δεν θα υποστεί αλλαγές, που θα επιβάλλονται από τις χώρες της Ευρωζώνης.european_parliament
Ερωτηθείς δε ο κ. Φίλιππ Χάμοντ, αν η Βρετανία θα μπορούσε να ζήσει άνετα εκτός ΕΕ, απάντησε, ότι η χώρα θα χρειαζόταν να βρει έναν διαφορετικό τρόπο προώθησης της οικονομίας της. «Δεν είναι αδύνατο, αλλά θα ήταν μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ