-Σφοδρή ιταλογερμανική αντιπαράθεση σημειώθηκε για την διάσωση των ιταλικών τραπεζών, ενώ η ιταλική Κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυσή τους με κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου αυτές να μην καταρρεύουν!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ολοταχώς προς διάλυση οδεύει η Ε.Ε., υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την σφοδρή σύγκρουση, που είχαν μεταξύ τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι. Όπως έγινε γνωστό, το Brexit φαίνεται ότι προκάλεσε τεράστια πτώση στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η Ιταλία να καταθέσει σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο κ. Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, μετά το τέλος του δείπνου με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «bank run» στην Ιταλία, προκαλώντας ανησυχίες και ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, ότι «η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει κάθε είδους bank run στην Ιταλία». Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία προς το παρόν».

Η ιταλική Κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση με κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ιταλικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να μην καταρρεύσουν!

Χαρακτηριστικό του έντονου κλίματος στις συζητήσεις μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Ρέντσι, είναι το γεγονός, ότι μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε, ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για την διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει, και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας, ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».
Η ιταλικη Κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει με κεφάλαια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τις ιταλικές τράπεζες, προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

Το Βερολίνο ζητά,, το κόστος για την διάσωση μίας τράπεζας να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες!

Ομως το Βερολίνο ζητά, το κόστος για την διάσωση μίας τράπεζας να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνον θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, η γερμανική Κυβέρνηση θεωρεί, ότι το Brexit δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες, που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα, είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Ρέντσι.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Observer”, ο Ματτέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ