-“Αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η εμπιστοσύνη”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μήνυμα για το χρέος και την εφαρμογή του Μνημονίου, ότι θα ήταν καλύτερα για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά, που υπάρχει μια δυσκολία, απηύθυνε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγερ με συνέντευξή του, που παρεχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.steinmeier
“Αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η εμπιστοσύνη”, σημειώνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, που εκφράζει την πεποίθηση, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους.

“Τώρα και όχι αύριο, είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα”

«Τώρα και όχι αύριο, είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Στάϊνμαγερ ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει, ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη.
Παραδέχεται, επίσης, ότι με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά έχουν θέσει στόχο από κοινού «να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, που, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο,τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Έλληνα ομόλογό του, είχε στην ατζέντα των συζητήσεων τα θέματα της οικονομίας και το προσφυγικό.

Το Βερολίνο αποσυνδέει το προσφυγικό από το Μνημόνιο, την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση “σκέφτεται φωναχτά” για ανταλλάγματα

Η προσφυγική κρίση είναι το κατεξοχήν θέμα, που απασχολεί την Γερμανία, η οποία είναι ο τελικός προορισμός των περισσότερων προσφύγων, που περνούν από την Ελλάδα. Το Βερολίνο αναγνωρίζει το «εξαιρετικά μεγάλο βάρος», που επωμίζεται η Ελλάδα, η οποία χρειάζεται τη «στενή συνεργασία» με την ΕΕ και την Γερμανία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.
Η εικόνα που έχει διαμορφώσει ο κ. Σταϊνμάγερ στην Αθήνα και οι πληροφορίες που έχει αποκομίσει, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάληψη «νέων πρωτοβουλιών» από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Το Βερολίνο αποσυνδέει, πάντως, το προσφυγικό από το Μνημόνιο, την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση σκέφτεται φωναχτά για ανταλλάγματα.
Σε ερώτηση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», εάν υπάρχει η διάθεση να επιδειχθεί χαλαρότητα στην υλοποίηση του Μνημονίου, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών έδειξε να γνωρίζει, ότι διατυπώνεται αυτή η άποψη στην Ελλάδα. «Αλλά κατά βάση θα ήταν φρόνιμο να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα, όσο είναι δυνατόν» είπε ο κ. Σέφερ.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Στάϊνμαγερ πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Σαφέστερος στην αποσύνδεση προσφυγικής κρίσης και τρίτου Μνημονίου ήταν ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέονται τα δύο αυτά θέματα» είπε ο Στέφεν Ζάϊμπερτ.
Σημειώνεται, ότι ο κ. Στάϊνμαγερ συναντήθηκε πρώτα κατ’ ιδίαν με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Νίκο Κοτζιά, ενώ στην συνέχεια οι κ.κ. Κοτζιάς και Στάϊνμαγερ πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και προέβησαν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, που αναφέρουμε αναλυτικά σε άλλο μας άρθρο.
Τέλος, το βράδι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ