Σάββατο, 27.1.2018, 20.00, Urban Spree.

Ενα τελευταίο highlight του Hellas Filmbox Belrin 2018 είναι το Box Talk με τίτλο «The Passion of Survival» ανάμεσα σε τρεις πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες: τον Friedrich Liechtenstein, την Εύα Στεφανή και τον The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Tον συντονισμό του Box Talk θα κάνει ο Γερμανός ντοκιμαντερίστας και συγγραφέας Carl von Karstedt. Το Box Talk θα γίνει το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 20.00, πάντα στο νέο «σπίτι» του φεστιβάλ, τον πολυχώρο  Urban Spree.

Τρεις καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές καταβολές, διαφορετικό χώρο δημιουργίας, διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Μια τέτοια συζήτηση φαντάζει να περιέχει περισσότερο διαξιφισμούς ή αντιθέσεις, όμως, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μείξη τριών πολύ διαφορετικών προσωπικοτήτων εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.  Οι ταινίες της Εύας Στεφανή «Αθήναι» και «Λουόμενοι» πιθανόν να την φέρνουν πιο κοντά στον The Boy, ωστόσο, αν κάποιος δει τo βίντεο «Don’t sing while swimming» του αιρετικού μουσικού Friedrich Liechtenstein θα αντιληφθεί ότι δεν είναι και αυτός πολύ μακριά από την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα. Ο Τhe Boy μεταπηδά από την μουσική στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου βρίσκεται κοντά στον μουσικό Liechtenstein, όμως η ταινία του «Το νήμα» που φιλοτεχνεί την απούσα νέα γενιά βρίσκεται ασφαλώς κοντά στους «Λουόμενους» της Στεφανή. Πρόκειται για μια συνεύρεση μοναδική τριών καλλιτεχνών που μιλούν για το σήμερα, την ζωή, την αποδόμηση των κοινωνιών και την  θέση της Τέχνης στο σήμερα.

 Οι συμμετέχοντες στο BOX TALK

 O Friedrich Liechtenstein γεννήθηκε το 1956 στην Ανατολική Γερμανία και έχει εργαστεί με διαφορετικές ιδιότητες στο θέατρο για πολλά χρόνια. Τα μάτια της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του στα 2002, όταν βρέθηκε σε μια προσωπική κρίση και έκτοτε στράφηκε στα θέματά του: «η ζωή σαν έργο τέχνης» και «η δύναμη της αφήγησης». Ολοκληρωμένος μουσικός, ηθοποιός, διασκεδαστής και performer έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλά γερμανικά show και σήμερα διευθύνει το First Vertical Film Festival.

 H Ευά Στεφανή είναι ντοκιμαντερίστα και visual artist. Σπούδασε κινηματογράφο και ανθρωπολογία στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάζεται με το Freie Universität του Βερολίνου. Εχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το ντοκιμαντέρ και ένα λογοτεχνικό με τίτλο «Τα μαλλιά του Φιν». Τα ντοκιμαντέρ της έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (IDFA, Lisboa Docs κ.ά.), και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ανάμεσά τους 1ο βραβείο στο Cinema du Reel και βραβείο FIPRESCI.

O The Boy είναι ολοκληρωμένος κινηματογραφιστής και μουσικός. Εχει γράψει σενάρια και έχει κάνει την παραγωγή σε πολλά φιλμ συναδέλφων του, ενώ γράφει μουσική για ταινίες δικές του και συνεργατών του. Ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη δίνοντας συναυλίες, σκηνοθετεί και οι τίτλοι των ταινιών του είναι: «Κλαις;» (2003), «Ροζ» (2006), «Higuita» (2012), «Το Νήμα» (2016).

 Ο Carl von Karstedt είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και συλλέκτης έργων Τέχνης. Εχει ιδρύσει διάφορες start-ups και έχει τιμήθεί με Grimme Award με το ντοκιμαντέρ του «Kunst und Verbrechen »(Tέχνη και Εγκλημα). Επιθυμία του θα ήταν να ασχοληθεί με την πολιτική, όμως ο ίδιος βρίσκει την γερμανική πολιτική σκηνή ιδιαίτερα «τοξική» και σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του «το μέλλον θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά αυτό πιθανόν δεν θα συμβεί».

 

Σοφία Σταυριανίδου (Γερμανία, Ελλάδα) 

Ηλέκτρα Δανιηλοπούλου Dimpfl (Γερμανία)