GGA GU Olivenöl Karte GR-001[1]«Ευκαιρία για την τόνωση της εξωστρέφειας στο Νο.1 ελληνικό εξαγωγικό προϊόν».

Κολωνία, 01.2015. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στο 10μηνο του 2014 και εφόσον εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν αυξημένες κατά 1,1%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες εκτός Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2,1%. Η αναλογία των ελληνικών εξαγωγών προς χώρες τις Ε.Ε. ήταν 64,9% έναντι 35,1% προς τρίτες χώρες, πράγμα που επιβεβαιώνει την σημασία της τόνωσης των εξαγωγών της χώρας μας και γενικότερα της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων της με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων διαπιστώνεται μια πολύ σημαντική εξομάλυνση των πληρωμών και μείωση του χρόνου εξόφλησης ελληνικών τιμολογίων εξαγωγών προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης σε 23 ημέρες κατά μ.ο. έναντι 50 ημερών που ίσχυε το 2013 για τιμολόγια από Ελλάδα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι εκείνη η αγορά στην οποία θα πρέπει να δώσει βαρύτητα ο έλληνας εξαγωγέας σε αντίθεση με τις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων που αποτελούσαν αγορές στόχους στο παρελθόν. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται στην περίπτωση αυτή από γρήγορους χρόνους πληρωμής, άρα μεγαλύτερη ρευστότητα, προοπτικές για μεγαλύτερο τζίρο και μακροχρόνια σταθερή συνεργασία με προοπτική συνεχούς ανάπτυξης για την επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ΕΥΡΩ.

Δεν είναι όμως καθόλου εύκολη η τελική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές αυτές. Τα ελληνικά προϊόντα χρειάζονται σε κάθε περίπτωση να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι των προϊόντων του ανταγωνισμού και να καταφέρουν με κόπο αλλά και με κόστος επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και μάρκετινγκ, να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει στις αγορές αυτές.Foto Kolitsopoulos[1]

Η γερμανική αγορά τροφίμων και ειδικότερα η αγορά ελαιολάδου είναι μια χαρακτηριστική αγορά στην οποία τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν εξαιρετικές προϋποθέσεις όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης σε αυτήν με σύμμαχο την υψηλή τους ποιότητα και την εξαιρετικά καλή παραγωγή έξτρα παρθένων ελαιολάδων Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ / ΠΓΕ ή Ελληνικού Ελαιολάδου με αριθμό ελληνικού αγροτικού προϊόντος EL ) για το 2015.

Το νέο έτος 2015 θα είναι και η χρονιά κλειδί για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάκτησης της εμπιστοσύνης της γερμανικής αγοράς τροφίμων στο ελληνικό ελαιόλαδο μια και η αύξηση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για την εσοδεία 2014-15 είναι επιβεβαιωμένη σε αντίθεση με την τεράστια μείωση της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία. Συγκεκριμένα στην Ιταλία η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται σε -35% ενώ στην Ισπανία -50%.

Η χώρα μας μπήκε στο 2014 με μειώσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου λόγω της κακής εσοδείας 2013-14 και στην αύξηση τιμών πρώτης ύλης σε αντίθεση με την παραγωγή ρεκόρ το 2013 στην Ισπανία και τις πολύ χαμηλές τιμές για το ισπανικό και ιταλικό ελαιόλαδο. Το 2015 μπαίνει όμως δυναμικά με μια διπλάσια ελληνική παραγωγή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σε Ιταλία λόγω παρασίτων και Ισπανία λόγω καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι ίσως η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι τα μεσογειακά καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα είναι το 2015 δυσεύρετα σε Ιταλία και Ισπανία και κατά συνέπεια πολύ ακριβά.

Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή Ελαιολάδου 2014-15 θα φτάσει τους 300.000 τόνος σε αντίθεση με 135.000 τόνους το 2013-14. Οι τιμές παραγωγού για τα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται αυτή την στιγμή μεταξύ των 3,00-3,30€ το κιλό (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή). Η πληθώρα των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία υπολειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά λόγο χαμηλής παραγωγής, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν την φετινή χρονιά ως «σωτήριον έτος» για το ελληνικό ελαιόλαδο. Παραγωγοί, ελαιοτριβεία αλλά και τυποποιητές μπορούν να επωφεληθούν από την μεγάλη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού και να προσφέρουν «επιτέλους» εξαιρετικό προϊόν, με επάρκεια για την ζήτηση της αγοράς και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Αντίστοιχα στην Ισπανία η μέση τιμή παραγωγού (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή) αυτή την στιγμή κυμαίνεται στην περιοχή της Ανδαλουσίας στα 3,30€ το κιλό για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ( τιμές 29.12.2014 ). Στην Ιταλία το κιλό 100% ιταλικό ελαιόλαδο (πάντα πρώτη ύλη από των παραγωγό προς τον τυποποιητή) κοστίζει αυτή τη στιγμή 5,90€. Οποιοδήποτε ελαιόλαδο 100% Ιταλίας βρεθεί στο ράφι των γερμανικών Σούπερ Μάρκετ το 2015 σε τιμή κάτω των 6,00€ το λίτρο θα υποδηλώνει έμμεσα ότι πρόκειται για πρόσμιξη με ελληνικό, ισπανικό η εισαγόμενο από Τυνησία ελαιόλαδο μια και όταν η τιμή στο ράφι είναι σχεδόν ίδια ή χαμηλότερη από την τιμή αγοράς της πρώτης ύλης από τον ιταλό παραγωγό, υποδηλώνει πρόσμιξη ελαιολάδων από διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο ο Γερμανός καταναλωτής θα αναγκαστεί το 2015 να πληρώσει πολύ υψηλότερες τιμές για ποιοτικά ελαιόλαδα στο ράφι των Σούπερ Μάρκετ, απ ότι την χρονιά που μας πέρασε. Ο γερμανικός τύπος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για νοθείες στην περίπτωση που ιταλικά ελαιόλαδα βρεθούν στο ράφι σε πολύ χαμηλές, ύποπτες τιμές.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια χρονιά την οποία τα ράφια ελαιολάδου των αλυσίδων θα διαμορφωθούν ξανά ανάλογα με την προσφορά που θα υπάρχει και τις νέες τιμές.

Το 2015 είναι λοιπόν μία μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά του ευρωπαϊκού μέλλοντος, δηλ στην αγορά τροφίμων της Γερμανίας.

Λόγο της καταστάσεως δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τώρα εξυμνούν το ελληνικό ελαιόλαδο Ονομασίας Προέλευσης για την γνησιότητα του αλλά και την ικανοποιητική τιμή του με σωστή συσχέτιση πάντα τιμής/ποιότητας, που σε κάθε περίπτωση πιστοποιούν και διασφαλίζουν οι ενδείξεις ονομασίας προέλευσης της Ε.Ε ( ΠΟΠ / ΠΓΕ ή Ελληνικού Ελαιολάδου με αριθμό ελληνικού αγροτικού προϊόντος EL ).

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία προς όφελος των καταναλωτών. Μόνο έτσι οι καταναλωτές θα προστατευθούν από ιταλικά ελαιόλαδα που λόγω της καταστροφικής εσοδείας του 2014 θα πωλούνται αναμεμειγμένα σε μεγάλο βαθμό με ελληνικό.

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Ελλάδα ο Τρύφων Κολιτσόπουλος (Πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς Τροφίμων του DHW) είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΒΙΤΕΛ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ). Ο γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Γιώργος Οικονόμου αλλά και ο αντιπρόεδρος Λεωνίδας Βοστάνης ενημέρωσαν τον κ. Κολιτσόπουλο για τις αναμενόμενες εξελίξεις της αγοράς Ελαιολάδου το 2015 λόγω της εξαιρετικά καλής ελληνικής παραγωγής, την παρούσα διαμόρφωση των τιμών αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών του κλάδου.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ με το πρόγραμμα της Ε.Ε. OLIVE OIL WORLD συνεισφέρει δυναμικά στην προβολή, την ενημέρωση και την προώθηση των ελληνικών ελαιολάδων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε. στη γερμανική αγορά προς ενημέρωση των Γερμανών καταναλωτών. Ένα δείγμα τις σημαντικής προσπάθειας αυτής είναι ο χάρτης ελαιολάδου Ελλάδος (που επισυνάπτουμε) και στον οποίον αναφέρονται χαρακτηριστικά όλες οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν προστατευτεί με πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε. Ο χάρτης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες ελιάς αλλά και τα πλεονεκτήματα για την υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου και θα διανέμεται και το 2015 δυναμικά για λόγους προβολής και ενημέρωσης των Γερμανών καταναλωτών σε σημεία πώλησης , εστιατόρια, εμπορικές εκθέσεις κ.α.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικού ελαιολάδου ονομασίας προέλευσης αποτελεί την σίγουρη σταθερή αυθεντική και σωστή επιλογή του γερμανού καταναλωτή για το 2015 μια και σε κάθε περίπτωση η προέλευση και η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αδιαμφισβήτητες και προστατευόμενες πάντα από τις πιστοποιήσεις Ονομασίας Προέλευσης της Ε.Ε.

Η ώρα για να κερδίσουν τα ελληνικά ελαιόλαδα τη θέση που τους αξίζει στο ράφι των γερμανικών αλυσίδων έχει έρθει. Ελπίζουμε ότι η ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου θα επωφεληθεί από την παρούσα συγκυρία και θα προλάβει να αρπάξει την ευκαιρία δίνοντας προτεραιότητα στην:

 

  • σωστή προβολή
  • σωστό εξαγωγικό μάρκετινγκ
  • συνεπή και συνεχή ενημέρωση των γερμανών καταναλωτών
  • συμμετοχές σε εκθέσεις
  • γρήγορες και ασφαλείς παραδόσεις των εμπορευμάτων βάση συμφωνιών
  • προσφορά ενός προϊόντος ανωτέρας ποιότητας πιστοποιημένο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
  • ανταγωνιστικές τιμές με σκοπό την διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές ΤΩΡΑ που οι ποσότητες υπάρχουν και η αγορά θα ζητήσει εξ ανάγκης «ελληνικό προϊόν» !

 

Ο Γερμανό-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW καθώς και η Επιτροπή Αγοράς Τροφίμων του DHW βρίσκονται στην διάθεση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και των γερμανικών αλυσίδων εμπορίας τροφίμων με απώτερο σκοπό να φέρουν πιο κοντά Έλληνα παραγωγό και Γερμανό λιανέμπορο. Οι ελληνικές εξαγωγές ιδιαίτερα στη παρούσα φάση που διανύει η οικονομία της χώρας μας, χρειάζονται πρωτίστως τις εξειδικευμένες γνώσεις των μελών του DHW σε εμπορικά και νομικά θέματα, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και γερμανικού λιανεμπορίου τροφίμων.

Τρύφων Κολιτσόπουλος

Πρόεδρος Επιτροπής Αγοράς Τροφίμων του DHW

Diplom-Volkswirt, Sales Manager – Food Industry

Tel: +49 228 971 60490

info@dhwv.de      &   food@try-k.de

 

DHW-Zentrale

Bonner Str. 536 , D – 50968 Köln

Fon 0049 221 3979 776

Fax 0049 221 3979 778

www.dhwv.de

info@dhwv.de ; zentrale@dhwv.de

https://www.facebook.com/www.dhwv.de?ref=ts&fref=ts

           

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ