-“Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάλληλη καταγραφή των αιτούντων άσυλο”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την Ολλανδική πρόταση για τον σχηματισμό μιας μίνι-ζώνης Σένγκεν, στην οποία θα μετέχουν μόνον η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο επαναφέρει σε νέες του δηλώσεις ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Financieele Dagblad” ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε, ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό, θα είναι, αν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία για τον χειρισμό των προσφυγικών ροών, κάτι, που, όπως παραδέχθηκε, «σήμερα δεν υπάρχει».Fahnen_Europaparlament
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, «οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν κάνουν το μερίδιό τους για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες. Και οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάλληλη καταγραφή των αιτούντων άσυλο».
Ο ίδιος είπε ακόμη, πως «οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει, που το παραδέχομαι».
Σημειώνεται, ότι αυτή την πρόταση είχε καταθέσει πριν περίπου δέκα ημέρες η Ολλανδία.

“Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ζώνης του Σένγκεν”

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα “Financial Times” τονίζει σε άρθρο της, πως η αποπομπή της Ελλάδας και μόνον από την ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στο τραπέζι.
«Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ζώνης του Σένγκεν.
Είναι ο βασικός διάδρομος για τους πρόσφυγες προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κατά γενική ομολογία το λιγότερο ικανό κράτος της Ε.Ε. Οποιαδήποτε χώρα θα δυσκολευόταν με την εισροή προσφύγων από την γειτονική Τουρκία, που αντιμετωπίζουν τα ανατολικά της νησιά. Αλλά η αποτυχία της να σφραγίσει τα σύνορα της ή να εξετάσει τις αιτήσεις για άσυλο, αποτελεί εμπαιγμό της αρχής, ότι το κράτος-μέλος της πρώτης εισόδου πρέπει να έχει την ευθύνη για το μέλλον του πρόσφυγα. Αντίθετα, η Αθήνα έχει την τάση να αφήνει τους πρόσφυγες να συνεχίζουν το ταξίδι τους ώστε να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ