Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωννου.

Για καθαρά μη οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα δεν θα φύγει με άδεια χέρια από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, γράφει ο αναλυτής της «The Stanford Daily» Winston Shi σε άρθρο του, υποστηρίζοντας, ότι η Ελλάδα, πιθανότατα, δεν θα χρεωκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου του, «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και παρόλα αυτά, «οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης-οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί, στους οποίους χρωστά η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιζητά διαγραφή μέρους αυτού του χρέους- είναι πρόθυμες να παίξουν τη γάτα με το ποντίκι για πάνω από 310 δισεκατομμύρια Ευρώ».

Η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους είναι έντιμη

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια για την δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης» σχολιάζει ο Shi και επισημαίνει, ότι «η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά έντιμη: 50 λεπτά από 1 δολάριο είναι καλύτερα από το τίποτα», ενώ αναμοχλεύει και την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών: «Τον Μάρτιο θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας… τότε θα δούμε πόσο σκληρή είναι η Ευρώπη».Logo-3-Lines1
Παράλληλα, ο σχολιαστής της «The Stanford Daily» γράφει, ότι «από την οπτική γωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο» και αυτό, γιατί «δεν υπάρχει καμία επίσημη υπερεθνική αστυνομία, που αναγκάζει τις χώρες να πληρώνουν τα χρέη τους […]. Εν ολίγοις, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει όποτε το θελήσει».

Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους

Σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, αναρωτιέται, τι είδους τριγμούς μπορεί να επιφέρει μια άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας και ο κατά συνέπεια εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει το ευρώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. «Ομως» επισημαίνει ο Winston Shi, «η ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι, που έρχεται η Αμερική». «Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρεωκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια» από την διαπραγμάτευση, εκτιμά ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος τονίζει, ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Ολα σχετίζονται με την γεωπολιτική».
Ο Shin εξηγεί, ότι «αν η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ χρεωκοπήσει, τότε δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη, όπου η ελεύθερη αγορά δεν εφαρμόζεται. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Και αν αυτή έχει πρόθεση να παίξει τον ιδιοκτήτη, που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από την συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις την φιλία της Ελλάδας». «Αλλωστε», σχολιάζει ο αναλυτής της «The Stanford Daily»,«δεν είναι σύμπτωση, που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα».

Οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ευρώπη να βρει λύση, γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να στραφεί προς τον Πούτιν

«Υπάρχει λόγος, γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος, γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε, όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ» επισημαίνει ο Shi και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, κατέχουν μια άριστη στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, έχει υποδειχθεί (από τον Πούτιν) για την πρόσβαση του ρωσικού ελέγχου στη Μεσόγειο. Και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις για τις ΗΠΑ. Εκτός από αυτό, η σκέψη, ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι υπόλογο σε μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ, είναι πρόδηλα απαράδεκτο».

Και οι δύο πλευρές θα φύγουν ευχαριστημένες από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Κατά συνέπεια, για τον Shi, «η Αμερική πιθανότατα θα πιέσει την Ευρώπη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος -εν ολίγοις, μια επαναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης θα μπορέσουν να πουν, ότι πήραν αυτά που ήθελα -η Ελλάδα θα μπορέσει να χαλαρώσει την λιτότητα και η Ευρώπη να αποφύγει την διαγραφή του χρέους. Η Αμερική θα πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για να γίνει αυτό. Αλλά, υποθέτω, ότι αυτό είναι το τίμημα για να μπορείς να είσαι η ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου», επισημαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.