«Το να της αναθέσουμε στην Τουρκία την λύση του προβλήματος, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παζαρέματος, είναι μεγάλο λάθος. Ίσως νομίσουμε για λίγο χρονικό διάστημα, ότι λύσαμε το πρόβλημα, πιστεύω, όμως, ότι θα το ξαναβρούμε εκ νέου μπροστά μας».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για «αίσθημα δυσφορίας» σε σχέση με τα χθεσινά αποτελέσματα του Συμβουλίου με την Τουρκία, μίλησε με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ.
«Το αίσθημα της δυσφορίας προέρχεται από την διαπίστωση, ότι προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία. Επιχειρούμε ένα παζάρεμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και στον βωμό αυτού του παζαρέματος, θυσιάζουμε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές μας αρχές» τόνισε.european_parliament
Ο κ. Φερχόφστατ υπενθύμισε στην συνέχεια, ότι πριν από μερικά χρόνια η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία). «Σήμερα, που η κατάσταση στην χώρα αυτή έχει χειροτερεύσει, ξεκινούμε εκ νέου με ένα δείγμα κυνισμού, τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας» υπογράμμισε και προσέθεσε, πως «το να ελπίζουμε, ότι η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματά μας, πρόκειται για μεγάλη αφέλεια».

Τα 4 μεγάλα ερωτήματα, που θα υποβάλλει ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, αναφέρθηκε, επίσης, σε 4 μεγάλα ερωτήματα, που σκοπεύει να υποβάλλει στους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Κομισιόν:
– Η λύση, στην οποία προσβλέπει το Συμβούλιο, είναι να αποφασίζει η Τουρκία σε κέντρα διαλογής στο έδαφός της, για το ποιοί είναι πρόσφυγες και ποιοί όχι. Με άλλα λόγια η ΕΕ εμπιστεύεται τα σύνορά της στην Τουρκία. Ο κ. Φερχόφστατ θέτει το ερώτημα, κατά πόσο αυτό είναι συμβατό με την Σύμβαση της Γενεύης, την στιγμή, που το άσυλο ζητείται για τις ευρωπαϊκές χώρες;
– Το δεύτερο ερώτημα αφορά στην καθυστέρηση υλοποίησης της Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Υπογράμμισε, ότι, βάσει του άρθρου 78 παρ.3 της Συνθήκης θα μπορούσε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει η Ευρώπη στην εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται άλλη νομοθεσία.
– Το τρίτο ερώτημα αφορά στις εγγυήσεις, που μπορεί να έχει η Ευρώπη, για τα δισεκατομμύρια, που υπόσχεται στην Τουρκία. «Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες; Διότι εάν συνεχίζουν να έχουν 7 δολάρια το μήνα, θα θέλουν πάντα να φύγουν από τους τουρκικούς καταυλισμούς για την Ευρώπη»;, εξήγησε.
– Το τέταρτο ερώτημα του κ. Φερχόφστατ αφορά στο «παζάρι της Τουρκίας», π.χ. για τις βίζες των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων κ.ά. που, κατά την άποψή του, «κινδυνεύει να γίνει μόνιμο».

« Ίσως νομίσουμε για λίγο χρονικό διάστημα, ότι λύσαμε το πρόβλημα, πιστεύω, όμως, ότι θα το ξαναβρούμε εκ νέου μπροστά μας»

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε, ότι στην αυριανή συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής σκοπεύει να τους πει, ότι «είναι μεγάλο λάθος, το να μη προχωρούμε με επιταχυμένους ρυθμούς για την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, για την μετανάστευση, για την φύλαξη των συνόρων με την χρήση του άρθρου 78 παρ.3, που μας επιτρέπει να δράσουμε για επείγουσες καταστάσεις».
«Να αφήσουμε στην άκρη τις νομικές ψευτοδικαιολογίες και να δράσουμε. Μπορεί κάποιες μικροσυμφωνίες με τη Τουρκία να μας είναι χρήσιμες. Το να της αναθέσουμε, όμως, την λύση του προβλήματος, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παζαρέματος, είναι μεγάλο λάθος. Ίσως νομίσουμε για λίγο χρονικό διάστημα, ότι λύσαμε το πρόβλημα, πιστεύω, όμως, ότι θα το ξαναβρούμε εκ νέου μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Φερχόφστατ.