– Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των τοπικών νυχτερίδων, γνωστών φορέων του ιού, τις ανάγκασε σε συχνότερη και πιο κοντινή επαφή με τους ανθρώπους, στους οποίους μετέδωσαν τον ιό του Έμπολα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νέα στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν σχετικά με τα αίτια του καταστροφικού ξεσπάσματος του ιού του Έμπολα στην δυτική Αφρική.200px-Africa_(orthographic_projection).svg
Συγκεκριμένα, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, κατά την διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο, δήλωσε, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Παρίσι, πως η αποψίλωση των αφρικανικών δασών, σαν μια ακόμη αλόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον Άνθρωπο, μπορεί να προκάλεσε το πρόσφατο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην δυτική Αφρική.
Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η καταστροφή των δασικών βιοτόπων της περιοχής οδήγησε τις νυχτερίδες, γνωστούς φορείς του ιού, σε συχνότερη και πιο κοντινή επαφή με τους ανθρώπους.
Η αποψίλωση του δάσους είχε στόχο την γεωργική ανάπτυξη, ενώ σημαντικό ποσοστό της προκλήθηκε από την εξορυκτική δραστηριότητα και την υλοτομία με στόχο τις εξαγωγές.

Κατά την διάρκεια αυτής της αυξημένης επαφής των νυχτερίδων-φορέων του ιού με τον άνθρωπο, που προέκυψε από την αποψίλωση των δασών, έγινε η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των τοπικών νυχτερίδων, που τρέφονται με φρούτα, οδήγησε τα ζώα αυτά να πλησιάσουν τους ανθρώπινους οικισμούς προς αναζήτηση τροφής, και ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε κατά την διάρκεια αυτής της αυξημένης επαφής, που προέκυψε από την αποψίλωση των δασών.
«Ενώ έχει σημειωθεί ενθαρρυντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών τα τελευταία χρόνια, η σκληρή και βαθιά καταθλιπτική πραγματικότητα είναι, ότι ο ρυθμός της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος της Μ. Βρετανίας, διοργανωτής της ημερίδας, που εκτίμησε,ότι.« η Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι θα είναι ένα απολύτως κρίσιμο ορόσημο στην μακρόχρονη διεθνή προσπάθεια να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ