Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν σχετικά με την Ελλάδα. Με τις εντάσεις να φτάνουν σε κρίσιμο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας των Πρασίνων Greens/EFA Rebecca Harms και Philippe Lamberts κάνουν έκκληση και στις δύο πλευρές να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο και προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας: “Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες, οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν επειγόντως σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Μια ελληνική χρεοκοπία, με ή χωρίς την τυπική έξοδο από τη νομισματική ένωση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και για όλη την ΕΕ. Το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους ασθενέστερους της κοινωνίας, εκείνους που ήδη υποφέρουν από την κρίση και τις συνέπειες των άδικων πολιτικών.Fahnen_Europaparlament

Η ΕΕ και οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να λάβουν καλύτερα υπόψη στις αποφάσεις τους, τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες και να διευκρινίσουν το κόστος και τα οφέλη από μια πιθανή συμφωνία. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίηση των πλέον επειγουσών μεταρρυθμίσεων, η εστίαση πρέπει να αλλάξει από την τρέχουσα στρατηγική που αποτελείται από περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ύφεση, να επιδεινώσει το χρέος και, τελικά, να εγγυηθεί μια καταστροφική χρεοκοπία. Ακολουθώντας μια τέτοια αποτυχημένη στρατηγική όχι μόνο θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, αλλά επίσης θα δημιουργηθεί τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους της ζώνης του ευρώ.

Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, η ΕΕ πρέπει να αποδεσμεύσει επειγόντως την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, ύψους 7,2 δις Ευρώ. Ωστόσο, αυτή η έκδοση δεν μπορεί να έρθει μαζί με τους ανεφάρμοστους όρους που τη συνοδεύουν – οι πιστωτές πρέπει να μετριάσουν τα αιτήματά τους με βάση ανθρώπινες και οικονομικά εφικτές συνθήκες. Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται για το 2015, καθώς και να συνδέσουν στο μέλλον, τους δημοσιονομικούς στόχους με την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή, με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως, να έχει επείγουσα ανάγκη υποστήριξης. Τα νοσοκομεία δεν είναι πλέον σε θέση ακόμη και να εξασφαλίσουν το βασικό επίπεδο φροντίδας. Τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες σήμερα δεν έχουν ασφάλιση και βασίζονται στην υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές σε φιλανθρωπικές κλινικές που χρηματοδοτούνται από δωρεές. Η ΕΕ πρέπει να δείξει πως μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της λειτουργίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και να καταλήξουν σε σοβαρές προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους στην Ελλάδα, του οποίου η αναδιάρθρωση είναι πλέον αναπόφευκτη. Η ΕΕ πρέπει επίσης να ενισχύσει την ελληνική οικονομία με τη δημιουργία, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, ενός ελληνικού επενδυτικού σχεδίου με χρηματοδότηση από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Το σχέδιο αυτό πρέπει να επικεντρωθεί στη μετάβαση προς την ενεργειακή αυτάρκεια. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μπορούσε να κερδίσει την ανεξαρτησία της από δαπανηρές εξωτερικές πηγές στο μέλλον.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ