-Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη της Ευρώπης θα βρίσκεται στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχοντας εντολή να κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας απέναντι στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τελικά την στρατιωτική δράση εναντίον των δουλεμπόρων​ και των διακινητών των προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο, με την κατάσταση να βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω των συνεχών και αυξανόμενων προσφυγικών ροών, μέσα σε μια Ευρώπη όπου, με πρωταγωνίστρια την Γερμανία, το κάθε κράτος περιχαρακώνεται και φροντίζει για το δικό του συμφέρον.ploia polemika
Συγκεκριμενα, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτρέψουν την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο οργανωμένων θαλασσίων επιχείρησεων στην Μεσόγειο, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ποιές αποστολές θα εκτελούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις Ναυτικού και Αεροπορίας

Οι δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα αναλάβουν πιό ενεργή δράση στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ θα εκτελούν τις εξής αποστολές:
– Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες,
– να προχωρούν σε κατασχέσεις,
– να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία, που είναι ύποπτα, ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές
– να μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση, να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Η απόφαση των Ευρωπαίων, να βγάλουν τον στόλο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, αποτελεί την ουσιαστική έναρξη ναυτικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων. Πρόκειται για μια σειρά αποστολών, που ονομάζεται EUNAVFOR Med.

Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών στις επιχειρήσεις

Η δύναμη, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις αυτές αποτελείται από πολεμικά πλοία των χωρών-μελών και του ΝΑΤΟ και σε αυτή την φάση παίρνει μέρος μια δύναμη 1.000 ανδρών, που, όμως, δεν αποκλείεται να αυξηθεί προοδευτικά τον Οκτώβριο.
Προκειμένου να κλιμακωθούν οι επιχειρήσεις, χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, -κάποια, από τα οποία, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις-, ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση των επιχειρήσεων θα αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Η EUNAVFOR Med, η οποία συγκροτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015, αποτελεί ένα στοιχείο της ευρύτερης συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την μετανάστευση

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.
Το επιχειρησιακό στρατηγείο της EUNAVFOR Med βρίσκεται στην Ρώμη. Ο Υποναύαρχος Enrico Credendino διορίστηκε διοικητής επιχειρήσεων και θα επικουρείται από τον Διοικητή Δυνάμεων, Υποναύαρχο Andrea Gueglio. Τα κοινά έξοδα της επιχείρησης εκτιμώνται σε 11,82 εκατομμύρια ευρώ για τους δύο μήνες της φάσης εκκίνησης και την αρχική εντολή των δώδεκα μηνών.
Η EUNAVFOR Med, η οποία συγκροτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015, αποτελεί ένα στοιχείο της ευρύτερης συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την μετανάστευση, που αποσκοπεί να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη διάσωσης ανθρώπινων ζωών, να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και τα βαθύτερα αίτια της λαθρομετανάστευσης και να πατάξει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Πληρούνται οι προϋποθέσεις για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου

Στην διάρκεια της χθεσινής Υπουργικής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαναν, ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στην Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η όλη επιχείρηση αφορά στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων, που κάθε ημέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επίσης, οι άνδρες, που συμμετέχουν στις αποστολές αυτές, συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης.