Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Κινήματος “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ” Αναστάσιο Τσανεκλίδη.

Επιμέλεια: Βάσω Β. Παππά.
vas_nikpap@yahoo.gr
Η “Ελληνική Γνώμη” σήμερα φιλοξενεί τον Πρόεδρο του Κινήματος “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ”, που πρωτοσυστάθηκε το 2012, σε μια χρονική συγκυρία, όπου πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες αρχίζουν να συρρέουν σε πλατείες και να κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες, πορείες και συγκεντρώσεις. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ χαμηλών τόνων, που δεν προκαλεί με την ζωή του, παρά μόνον όταν βλέπει να διασύρεται η πατρίδα του, που τόσο πολύ αγάπησε και αγαπά αλλά και έχει τάξει ως σκοπό της ζωής του να την υπηρετεί, όπου και όταν χρειαστεί. Πολυτάλαντη προσωπικότητα, με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, που ξεκινούν από τον αθλητισμό (προπονητής του παγκρατίου αθλήματος), με σπουδές σε πολλούς τομείς, από τα οικονομικά έως τον ελληνικό πολιτισμό. Αν και ο ελεύθερος χρόνος του είναι περιορισμένος, ακόμη και σήμερα συνεχίζει να σπουδάζει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σε μια εποχή, που οι περισσότεροι αρέσκονται στις ευκολίες εκείνος δεν εφησυχάζει, κρατώνας την ανεξαρτησία της σκέψης του και εκφράζοντας απερίφραστα τη γνώμη του. Καλύτερα όμως ας τον γνωρίσουμε μέσα από τις θέσεις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ..

Ερ.:- Kύριε Τσανεκλίδη, από το 2012 είστε πρόεδρος του Κινήματος «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ» και από τους πρωτεργάτες τους Κινήματος των «Αγανακτισμέσμων», που κατέβηκαν στην Πλατεία Συντάγματος και που πήραν μέρος σε συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες. Αλήθεια, πώς προέκυψε το όνομα του συνδυασμού;tasos[1]

Απ.: -Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ξεκίνησε απο την πλατεία Συντάγματος με τους «Αγανακτισμένους» καθαρά αντιμνημονιακά, σε ρήξη με το πολιτικό «οσφυοκαμπτικό » σύστημα της Πατρίδας μας. Το όνομα, προέκυψε απλά και αυθόρμητα, επειδή θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην ΕΛΛΑΔΑ, δίχως ακρότητες και «κορώνες». Δεν είναι τυχαίο, ότι ήμασταν και στην ΣΟΚ (Συντονιστικη Ομάδα Κινημάτων).

Ερ.: -Ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, για έξοδο από την κρίση, «κούρεμα» του χρέους με μια νέα κυβέρνηση έπειτα από εκλογές. Το στοίχημα γι’ αυτούς κερδήθηκε, αλλά ούτε λόγος πλέον για «κούρεμα». Τι έχετε να μας πείτε πάνω σ’ αυτό και ποιές οι δικές σας προτάσεις, ως «ΟΡΑΜΑ», για την ανασυγκρότηση της χώρας;

Απ.: -Δυστυχώς ο κ.Τσίπρας ως «πρόεδρος του 15μελούς » έπαιξε την τύχη της Ελλάδας στον τζόγο! Επαιξε με τις ελπίδες του Ελληνικού λαού! Θεωρώ και πιστεύω, ότι είναι πολιτικός απατεώνας και οδηγεί με γεωμετρική ακρίβεια την Πατρίδα μας «στα βράχια». Ο κ.Τσίπρας δεν μίλησε ποτέ για διαπραγμάτευση, μόνο για κάταργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Φυσικά, δεν ξεχνούμε και τις δηλώσεις του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Λαφαζάνη :»Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μάς το επέβαλαν».

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ έχει προτείνει τα εξής:

α) Στάση πληρωμών για εύλογο διάστημα. Οπως έκανε η Γερμανία το 1950. Προβλέπεται και από το Διεθνές Δίκαιο: «Τα κράτη υποχρεούνται να προστατεύουν τους πολίτες τους πρώτα απ’ όλα καθώς και τη λειτουργία τους (καταβολή μισθών, σχολεία, υγεία, άμυνα κ.τ.λ.) έναντι οποιουδήποτε πιστωτή».

β) Εξέταση της νομιμότητας του χρέους, από Διεθνή Επιτροπή, όπως έκαναν ο Ισημερινός και άλλες χώρες. Παραπομπή όσων μάς υπερχρέωσαν σκοπίμως και δολίως στο Ειδικό Δικαστήριο. Εδώ και τώρα.

γ) Απαίτηση έναρξης καταβολών από την Γερμανία των Πολεμικών Επανορθώσεων, που η ίδια έχει αναγνωρίσει με Συνθήκες από το 1946.

δ) Σταμάτημα εδώ και τώρα όλων των εκβιασμών, με την χρήση όλων των εθνικών πόρων. Ακόμα και με εθνικό έρανο. Ανασυγκρότηση του κράτους με σταμάτημα της σπατάλης και σύλληψη της φοροδιαφυγής. Καταφυγή στο απέραντο απόθεμα φιλότιμου των Ελλήνων, όταν δουν την Δικαιοσύνη να απονέμεται.

ε) Ανάπτυξη.΄Αμεση σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον τουρισμό. Ενίσχυση του επιχειρείν. Αποκατάσταση της Εργασίας στο στάτους που είχε πριν από το Μνημόνιο (Συλλογικές Συμβάσεις, Ασφαλιστικό, όλα). Ολα! Πίσω στην Αξιοπρέπεια εδώ και τώρα. Κρατικοποίηση των Τραπεζών. Δημιουργία Λαϊκής Τράπεζας με χαμηλότοκα μικροδάνεια για όλους.

στ) Παραμονή στο ευρώ με τους δικούς μας όρους. Ή έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας όρους.

ζ) Επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην γεωπολιτική σκακιέρα με όρους ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Iσότιμες σχέσεις με τους βάσει Συνθηκών εταίρους μας. Αξιοποίηση με στρατηγική διασφάλιση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Ερ.: -Σε μελλοντικές εκλογές είστε διατεθειμένος να συμπράξετε με ομάδες, μικρά κόμματα και κινήματα από άλλους πολιτικούς χώρους προκειμένου να οδηγήσετε από κοινού τη χώρα σε έξοδο από την κρίση;

Απ.: -Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ακολουθεί δικό του δρόμο προς το παρόν. Αργότερα βλέπουμε την πολιτική κατασταση που θα έχει διαμορφωθεί και θα εκτιμήσουμε αν πρέπει ή όχι να συμπράξουμε με άλλα κόμματα ή κινήματα. Μην ξεχνάμε και την συνεργασία, που είχαμε με τους ΑΝΕΛ, που τελικά δικαιωθήκαμε, όταν αποχωρήσαμε, γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε, ήταν να ρίξουν την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσουν την χώρα στις εκλογές.

Ερ.: -Ο κ. Βενιζέλος κάποτε είπε, ότι «ο πολιτικός είναι ο αμνός, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου». Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη αυτή;

Απ.: -Ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει λάθη μεγάλα και αυτό, βέβαια, φαίνεται από το ποσοστό, που έλαβε στις εκλογές. Φυσικά και ο πολιτικός ΔΕΝ είναι αμνός! Αντίθετα, θα έλεγα, ότι οι ψηφοφόροι είναι αμνοί!

Ερ.: -Επικρατεί η αντίληψη, ότι η νέα γενιά είναι αποξενωμένη από την πολιτική. Λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με νέους ανθρώπους. Παρατηρείτε κάποια σημάδια επιστροφής σε μια πολιτικοποιημένη θεωρία ζωής ή ασπάζεστε την άποψη που προανέφερα;

Απ.: -Οι νεολαίοι μας έχουν κρίση και γνώσεις και βλέπουν την γενιά του Πολυτεχνείου να έχει προδώσει τα όραμα τους για ψωμί, παιδεία, ελευθερία.Υπάρχει, όμως, και η άποψη που προαναφέρατε, δυστυχώς.

Ερ.: -Απ’ όσο γνωρίζω, υπήρξατε πάντα πολιτικοποιημένο άτομο. Υπάρχει κάποιος λόγος, για τον οποίο θα εγκαταλείπατε την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Απ.: -Παραμένω λάτρης της πολιτικής και βαθιά γνώστης της. Θα εγκατέλειπα την πολιτική σκηνή της χώρας, μόνο αν η ΕΛΛΑΔΑ είχε βρει τον δρόμο της.

Ερ.: -Βρισκόμαστε στο 2015. Η γυναίκα σήμερα μπορεί να έχει κατακτήσει πολλά, μπορεί να έχει προχωρήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πνευματικής ζωής, εντούτοις, τα ποσοστά γυναικών στην πολιτική δεν είναι εφάμιλλα των ανδρών. Πώς βλέπετε την Ελληνίδα γυναίκα σήμερα; Ποιός είναι ο ρόλος της στην πολιτική και γιατί συνήθως οι άντρες τρομάζουν μπροστά σε μια δυναμική γυναίκα;

Απ.: -Οι γυναίκες στην πολιτική έχουν μυαλό και γνώσεις όσο κι’ αν εθελοτυφλούμε μερικές φορές. Η Καγκελάριος της Γερμανίας δίνει το παράδειγμα, όσο και αν δεν μας αρέσει.

Ερ.: -Γνωρίζω, ότι είστε ένας άνθρωπος, που δεν εφησυχάζει ποτέ. Μέσα σ’ όλες τις επαγγελματικές κι άλλες δραστηριότητές σας έχετε εντάξει και την παρακολούθηση μαθημάτων επάνω στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς με όραμα και αγάπη για την Τέχνη και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Κατά τον Roberto Alagna «η τέχνη είναι σαν να βλέπεις ένα κομμάτι του Παραδείσου όταν όλα γύρω θυμίζουν Κόλαση». Τι αντιπροσωπεύει η Τέχνη για εσάς;

Απ.: -Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ο καθρέφτης του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και της ανθρωπότητας κι’ εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειες μας.

Ερ.: -Ποιοί οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Απ.: -Οι φιλοδοξίες ενός πολιτικού είναι να προσφέρει στην πατρίδα του. Αυτό είναι το δικό μου ΟΡΑΜΑ.