Τη συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η Πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική ομιλία της υπογράμμισε ότι η συγκρότηση αυτής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την ελληνική κοινωνία και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για Δικαιοσύνη και Αλήθεια και πρόσθεσε :
«Η αποστολή της Επιτροπής αποτελεί αίτημα του λαού και της κοινωνίας και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών:
– Να ελεγχθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος που εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως άλλοθι υπαναχώρησης από θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και από αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά και ως εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού. epitropi
-Να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι και οι συμβάσεις που στοιχειοθετούν και συγκροτούν το χρέος. Να αντιστοιχηθούν τα δάνεια στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους δαπανήθηκαν τα αντίστοιχα ποσά.
– Να διερευνηθεί ποιο μέρος των δανείων διασπαθίσθηκε σε συμβάσεις διαφθοράς, μίζας, διαπλοκής, ποιο μέρος καταβλήθηκε απευθείας στους δανειστές, ποιοι τόκοι έχουν πληρωθεί και πώς συμφωνήθηκαν.»
«Η απλουστευτική αφήγηση ´´Η Ελλάδα χρωστάει´´ ή ´´Οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν´´, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, που μεταφράζεται σε καταναγκαστικές θυσίες χάριν της αποπληρωμής, παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Ανθρωπιστικού Δικαίου».
«Το ερώτημα», συνέχισε, «ποιο τμήμα των δανείων πράγματι δαπανήθηκε σε κοινωνικούς σκοπούς, σε συλλογικούς σκοπούς και ποιο τμήμα των δανείων εξανεμίσθηκε ερήμην του λαού και εν αγνοία της κοινωνίας» είναι συνυφασμένο με το ερώτημα «ποιο τμήμα του χρέους είναι νόμιμο και ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο, είναι δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο».
«Οι αποδεδειγμένες, ομολογημένες και συνομολογημένες υποθέσεις διαφθοράς -ενδεικτικά αναφέρομαι στις υποθέσεις της SIEMENS ή των εξοπλιστικών προγραμμάτων – έχουν αναντίρρητα και αποδεδειγμένα συμβάλει στη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Αντιστοίχως, στη διόγκωση του δημοσίου χρέους έχουν συμβάλει πρακτικές συνομολόγησης λεόντειων ρητρών, επιτοκίων και τόκων, που εκτίναξαν στην κυριολεξία το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.»
Κεντρικό ρόλο στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής, αναλαμβάνουν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους ο Eric Toussaint.
«Το αίτημα λογιστικού ελέγχου του χρέους πηγάζει από την ίδια την κοινωνία στην οποία το Κοινοβούλιο θα αναζητήσει στηρίγματα και αρωγούς. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη χώρα μας το αίτημα αυτό είναι ζωντανό εδώ και αρκετά χρόνια και έχει υλοποιηθεί η κατάκτηση μιας κοινωνικής διεκδίκησης, μέσα από κινήματα και μέσα από πρωτοβουλίες, στις οποίες έχει πρωτοστατήσει η Σοφία Σακοράφα» ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Εκτός από κοινωνικό αίτημα, ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί και θεμελιώδη υποχρέωση και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας προς τις νέες γενιές και προς τις επόμενες γενιές. Γιατί όταν μιλούμε για χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί και όταν το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες, εκείνο που πρέπει να είναι συνείδηση όλων είναι ότι καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος που δεν δημιούργησαν γενιές οι οποίες δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία του.
Τέλος, το ζήτημα του χρέους τίθεται με κεντρικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και είναι επιτακτικό τα Κοινοβούλια να έχουν όχι μόνον λόγο αλλά και γνώση των θεμάτων και των αιτημάτων, ώστε το ζήτημα του χρέους, ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, να μην μετατρέπεται σε αφορμή για νέου τύπου ενδοευρωπαϊκούς ρατσισμούς, όπως ο ρατσισμός που θέλει τους λαούς του Νότου να είναι άχρηστοι, τεμπέληδες και οφειλέτες, ρατσισμός ο οποίος τελικά διαρρηγνύει τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής συνύπαρξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Όπως σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους θα συγκροτηθεί με απόφαση της Προέδρου της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπών και Αντιπροσωπειών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπών από μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία, για τη μελέτη ειδικών θεμάτων ή την εκτέλεση έργου έξω από το συνήθη κύκλο των καθηκόντων και των υπηρεσιών της Βουλής.
Δεν θα είναι μια επιτροπή μελέτης, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά μια επιτροπή εξωστρεφής με δύο τρόπους: αφ’ ενός με απευθείας επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες και την κοινωνία και αφ’ ετέρου, με ανοιχτή απεύθυνση στους ευρωπαϊκούς λαούς μέσω και των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ζήτημα της σχέσης και της επικοινωνίας των πορισμάτων και των συμπερασμάτων της Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Εθνικά Κοινοβούλια αναλαμβάνει η Σοφία Σακοράφα, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιη ότι θα είναι η καλύτερη πρέσβυς των αιτημάτων που σχετίζονται με τον λογιστικό έλεγχο και τη συνοδό αποτίμηση του κομματιού εκείνου του χρέους που πρέπει να διαγραφεί».
Ο Eric Toussaint, από την άλλη πλευρά, αναλαμβάνει το κομμάτι του επιστημονικού συντονισμού μιας διεθνούς ομάδας -που είναι ήδη στη διαδικασία συγκρότησης- από ανθρώπους αφιερωμένους στο αντικείμενο του λογιστικού ελέγχου και του συνακόλουθου, του επακόλουθου αιτήματος διαγραφής, μιας διεθνούς ομάδας η οποία θα συμπράττει μαζί με τους Έλληνες επιστήμονες, ειδικούς, φορείς της κοινωνίας, που θα συγκροτήσουν αυτήν την Επιτροπή».
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις αρχές Απριλίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα ανακοινωθεί και η πλήρης σύνθεσή της, ενώ προγραμματίζεται η διενέργεια ενός Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να υπάρχουν κάποια πρώτα συμπεράσματα από τον Έλεγχο.

Η Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της τόνισε ότι όλες οι Κυβερνήσεις από το 2010 και μετά αρνήθηκαν επίμονα και σκόπιμα το λογιστικό έλεγχο του χρέους, αρνήθηκαν δηλαδή την αποκάλυψη της αλήθειας.
«Αρνήθηκαν την απονομή της Δικαιοσύνης. Αρνήθηκαν το ξεσκέπασμα πράξεων, παραλείψεων και ενεργειών συγκεκριμένων προσώπων που υπηρετούσαν τις συγκεκριμένες πολιτικές που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Το αρνήθηκαν περίπου με τη λογική «δεν θα βάλω εγώ τα χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου», υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Η σημερινή Κυβέρνηση όμως έχει μια άλλη λογική. Προσκαλεί την Κοινωνία των Πολιτών να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, πάνω δηλαδή στα βαθιά αποτυπώματα, στις ανοιχτές πληγές που άφησαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν».
Εξηγώντας την αποστολή της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος τόνισε ότι: «η Επιτροπή δεν είναι τίποτε άλλο από τη χαμένη αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Δεν είναι τίποτε άλλο από το να γίνει η αλήθεια κτήμα του λαού μας. Δεν είναι τίποτε άλλο από τη συλλογική μας χειραφέτηση απέναντι σε άδικες και τιμωρητικές πολιτικές. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ανοικτό δημόσιο βήμα που αποκαλύπτει μεθοδεύσεις, που αποκαλύπτει ένοχες πολιτικές, που αποκαλύπτει τις βαθιές αιτίες, που διαπαιδαγωγεί σε συλλογικές μορφές δράσης, που τελικά αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στο μεγάλο αγώνα μας για την επιβίωση του λαού, στο μεγάλο αγώνα μας για να ονοματίσουμε και να καταδείξουμε την παρανομία και την αδικία».

Ο Eric Toussaint στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε:
«Αθέμιτο δημόσιο χρέος, είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί χωρίς το σεβασμό στο γενικό συμφέρον. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί για να ενθαρρύνει συγκεκριμένα συμφέροντα μίας προνομιούχου μειοψηφίας.
Ένα παράνομο χρέος, είναι ένα χρέος που έχει αναληφθεί χωρίς σεβασμό στο Συνταγματικό Δίκαιο ή στην ισχύουσα έννομη τάξη στη χώρα η οποία ανέλαβε αυτό το χρέος και στη ζώνη στην οποία δημιουργήθηκε αυτό το χρέος.
Ένα επονείδιστο χρέος, είναι είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί από ένα δεσποτικό, αυταρχικό καθεστώς, είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί με παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένα μη βιώσιμο χρέος, επαχθές, είναι ένα χρέος του οποίου η εξόφληση εμποδίζει τους πολίτες μίας χώρας να απολαύσουν και να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Ένα χρέος θεωρείται αθέμιτο, όταν αναλαμβάνεται προς όφελος του συμφέροντος μίας συγκεκριμένης μειοψηφίας και εις βάρος του γενικού συμφέροντος».
Αναφερόμενος στους στόχους της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους τόνισε: «Θα εξετάσουμε ποιους στόχους επιδίωκαν, όταν αναλήφθηκαν αυτά τα χρέη από την Ελλάδα, για να εξυπηρετήσουν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών της Ευρωζώνης ή για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και αν ναι, ποια; Για παράδειγμα, αυτά ορισμένων ιδιωτικών μεγάλων τραπεζών. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο και σε βάθος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ