-Επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν να ελέγξει ολόκληρη την διακίνηση στο Αιγαίο και να θέσει de facto υπό επιχειρησιακό έλεγχο ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, από την Σαμοθράκη, μέχρι το Καστελόριζο και μάλιστα με την «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες, η Τουρκία ζήτησε επίσημα να αναλάβει την «προστασία» των νησιών, όχι μόνον της Λήμνου και της Δωδεκανήσου, αλλά ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου και το ΝΑΤΟ να περιοριστεί μόνον στην περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου!Over 10 NATO members oppose Syria war
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η Τουρκία επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν να ελέγξει ολόκληρη την διακίνηση στο Αιγαίο και να θέσει de facto υπό επιχειρησιακό έλεγχο ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, από την Σαμοθράκη, μέχρι το Καστελόριζο! Η τουρκική απαίτηση διατυπώθηκε στην τετραμερή ΝΑΤΟ, Ελλάδας, Γερμανίας, Τουρκίας, από τον Τούρκο στρατιωτικό εκπρόσωπο, ο οποίος, μάλιστα, είπε επί λέξει τα εξής: «Εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μία απόφαση, που ακυρώνει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού (σ.σ.: στο μέσον του Αιγαίου) είναι τουρκικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας και διάσωσης. Αν θέλει το ΝΑΤΟ, ας περιπολήσει μέχρι δυτικά των νησιών, που βρίσκονται στα παράλιά μας»! Και όταν του τέθηκε το ερώτημα, πώς αυτή η θέση εμφανίζεται τώρα, την στιγμή, που ο Τούρκος πολιτικός επίτροπος του ΝΑΤΟ είχε συμφωνήσει σε άλλο διακανονισμό αρμοδιοτήτων, απάντησε αφοπλιστικά «Εγώ δεν μπορώ να συνηγορήσω στις βλακείες, που είπαν οι πολιτικοί»!

Οι Τούρκοι κατέθεσαν στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) έγγραφα με την Συνθήκη των Παρισίων, που αποστρατικοποιεί τα Δωδεκάνησα και την Συνθήκη του 1914 για την Λήμνο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, οι Τούρκοι κατέθεσαν στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) έγγραφα με την Συνθήκη των Παρισίων, που αποστρατικοποιεί τα Δωδεκάνησα και την Συνθήκη του 1914 για την Λήμνο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ζητώντας για πρώτη φορά επίσημα την διαχείριση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ και να απευθυνθεί για το ζήτημα αυτό και στην Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, να τεθεί το Ανατολικό Αιγαίο υπό τουρκικό έλεγχο και μάλιστα με την «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έβγαλε ήδη 11 πολεμικά πλοία στο Αιγαίο!