Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου και ιδιαίτερα της εφημερίδας “Le Monde”, σοκ προκάλεσαν στα μέλη της γαλλικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας τα όσα είδαν και άκουσαν στους καταυλισμούς και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην χώρα μας αντιπροσωπεία του γαλλικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Κριστιάν Ασάφ, Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής της Γαλλίας για την μετανάστευση, τα μέλη της οποίας επισκέφθηκαν την Ειδομένη, τα Διαβατά και τους καταυλισμούς στην Αθήνα.
«Είμαστε στο χείλος μίας ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα υπάρχουν νεκροί πριν από το τέλος του καλοκαιριού», προειδοποίησε ο κ. Ασάφ, μιλώντας στην “Le Monde”, έπειτα από τα όσα είδε στην Ελλάδα. Ο Γάλλος πολιτικός κάνει λόγο στις δηλώσεις του για δραματικές συνθήκες υγιεινής, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, κατάσταση από την οποία αδυνατούν να εξέλθουν, «αν η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αφεθεί μόνη της στην πρώτη γραμμή, με τους περιορισμένους πόρους, που διαθέτει».

«Σήμερα τα πάντα περνούν από τις ελληνικές Υπηρεσίες, όμως, αυτή την στιγμή η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητές τους – Πρέπει η Ευρώπη να “ξεκλειδώσει” ένα ποσό που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει πιο γρήγορη την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο»

Ο ίδιος ανέφερε, πως «στα κέντρα, που είδαμε στον Βορρά, το 40% είναι παιδιά, πολλά από τα οποία πολύ μικρά. Ενας γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, εμφανώς ανήσυχος, μας είπε, ότι ήδη υπάρχει συναγερμός για περιπτώσεις ελονοσίας και δυσεντερίας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, ενώ και η ποιότητα του νερού ανησυχητική». Ο κ. Ασάφ εκφράζει φόβο και για το τι θα μπορούσε να συμβεί με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, ιδιαίτερα από την στιγμή, που οι πρόσφυγες θα μείνουν σε αυτές τις δομές για καιρό, αν η Ευρώπη δεν βρει έναν τρόπο να βοηθήσει μαζικά την Ελλάδα να χειριστεί τις αιτήσεις για άσυλο, όπως τονίζει.
«Σήμερα τα πάντα περνούν από τις ελληνικές Υπηρεσίες. Όμως, αυτή την στιγμή η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητές τους», αναφέρει από την πλευρά του ο βουλευτής Ζαν Μαρκ Ζερμέν, μέλος της ίδιας αντιπροσωπείας, μιλώντας για τις λιγοστές υποθέσεις, που μπορούν να εξεταστούν καθημερινά, την στιγμή που πάνω από 50.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
«Πρέπει η Ευρώπη να “ξεκλειδώσει” ένα ποσό που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει πιο γρήγορη την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο», τονίζει ακόμη στην γαλλική “Le Monde” ο κ. Ασάφ.

lemonde

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ