(c)ellinikignomi

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, που φαίνεται, ότι ολοκληρώνουν τα προγράμματά τους εθελούσιας αποχώρησης, έπονται η Εθνική Τράπεζα και η Alphabank, που θα ανακοινώσουν τις διαδικασίες εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων τους στα μέσα Σεπτεμβρίου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ειδικά προγράμματα με διαδικασίες εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων τους εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν τα δικά τους προγράμματα για το προσωπικό τους, που ενδιαφέρεται να αποχωρήσει από την εργασία του. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank φαίνεται να ολοκληρώνει το πρόγραμμα αποχώρησης περίπου 1.000 ατόμων, ενώ έπονται η Εθνική Τράπεζα και η Alphabank, που αναμένεται να ξεκινήσουν τα δικά τους προγράμματα εθελουσίας εξόδου περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για προγράμματα, που αφορούν, για την μεν Εθνική Τράπεζα περίπου 1.600 άτομα, καθώς ανάλογη είναι η δέσμευση, που έχει αναλάβει η τράπεζα, για δε την Alpha Bank περίπου 500 άτομα, έναντι δέσμευσης για 175 άτομα.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, φαίνεται, ότι επιτυγχάνει πλήρως τους στόχους του, καθώς έχουν ήδη γίνει αποδεκτές αιτήσεις αποχώρησης 700 εργαζομένων, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και ο αριθμός των 350 εργαζόμενων της ασφαλιστικής Eurolife, που πωλήθηκε.
Το μοντέλο εθελουσίας εξόδου, που ακολούθησε η Eurobank και ξεκίνησε μετά το Πάσχα, απευθυνόταν εσωτερικά σε εργαζόμενους, με προτεραιότητα ηλικίας 50 ετών και άνω, στους οποίους προσέφερε επιλογή εξόδου από την τράπεζα, έναντι αποζημίωσης, ύψους μέχρι 180.000 ευρώ, καθώς και την εναλλακτική παραμονής στην εργασία για μια διετία, με τον ίδιο μισθό και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Τι προέβλεπε αναλυτικά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου

Η πρόταση της τράπεζας προέβλεπε αποζημίωση 45 μισθών σε εργαζόμενους άνω των 50 ετών, ενώ έδινε προσαύξηση 30% για τους εργαζόμενους του δικτύου της επαρχίας.
Το πρόγραμμα της Eurobank προέβλεπε ακόμη άμεση αποχώρηση με λήψη αποζημίωσης, χρήση διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών και αποζημίωση τεσσάρων μισθών, καταβλητέων με την λήξη της άδειας.
Στην περίπτωση διετούς άδειας, προέβλέπε, επίσης, ότι θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το σύνολο του μισθού, ενώ στην τριετή άδεια θα καταβάλλεται το 66% του μηνιαίου μισθού.
Για την άμεση αποχώρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεδομένου, ότι το πρόγραμμα κινήθηκε εσωτερικά, η αποζημίωση έφθανε τους 28 μισθούς για εργαζόμενους έως 39 ετών, για όσους είναι μεταξύ 40-44 ετών τους 35 μισθούς, προσαυξανόμενη στους 40 μισθούς για εργαζόμενους ηλικίας 45-49 ετών. Για τους άνω των 50 ετών, η αποζημίωση έφθανε τους 45 μισθούς, ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο προβλεπόταν αποζημίωση επιπλέον 2 μισθών. Όλα τα ανωτέρω ποσά ήταν προσαυξημένα κατά 30% για τους εργαζόμενους στο δίκτυο καταστημάτων της περιφέρειας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για πέντε έτη μετά την αποχώρηση από το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, που διατηρεί η Eurobank.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ