Οι αναλυτές υπογραμμϊζουν, ότι το ΔΝΤ έχει κρατήσει άθικτα τα όπλα πίεσης για να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και να εξαναγκάσει σε αλλαγή Κυβέρνησης

-“Το ένα είναι το «κακό» και το άλλο το «πολύ κακό», ιδίως για την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα”!
– Λόγω οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών μετατοπίσεων, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αλλάξει μείγμα Πολιτικής, κάτι που σημαίνει και αλλαγή Κυβέρνησης!
-Το ΔΝΤ μπορεί, εφ’ όσον το αποφασίσει, να προκαλέσει μεγάλες πολιτικές ανατροπές στην χώρα μας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως επισημαίνουν ειδικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα δύο σενάρια για την ελληνική Κυβέρνηση  και την χώρα μας.
Το ένα  το χαρακτηρίζουν «κακό» και το άλλο «πολύ κακό»!
Βάσει όσων υποστηρίζουν οι αναλυτές αυτοί, τα πράγματα για την Κυβέρνηση και την χώρα μας γίνονται συνεχώς και πιό κρίσιμα, για τους εξής λόγους:
—Δεν υπάρχει σενάριο «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» στα μέσα της επόμενης χρονιάς.
—Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει ο  ΑλέξηςΤσίπρας επέκταση της «ασφυκτικής εποπτείας» για πολλά χρόνια. Αυτό το έχουν ήδη αποκλείσει όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
—Δεν υπάρχει περίπτωση να μαζέψει η  Κυβέρνηση στους επόμενους δέκα μήνες 19 δισεκατομμύρια ευρώ «από τις αγορές», ώστε να «μην έχει ανάγκη κανένα» για τις πληρωμές του 2019 (μόνο).
Δεδομένων αυτών, οι αναλυτές θεωρούν ως πρώτο σενάριο να μας αναγκάσουν οι πιστωτές μας να δεχθούμε κάποιου είδους «επέκταση του μνημονίου» μετά τον Ιούλιο του 2018. Άλλωστε, μας έχουν ήδη αναγκάσει να υπογράψουμε για πρόσθετα μέτρα λιτότητας και για το 2019 και για το 2020.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στα τέλη του 2014, όταν ο τότε Πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς έβγαζε την χώρα από τα μνημόνια! Δεν υπήρχε πρόβλεψη τότε για πρόσθετα μέτρα μετά το 2015, αλλά ούτε και δέσμευση για τέτοια μέτρα

“Όσο χαμηλότερη μελλοντική ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ, τόσο περισσότερο μη βιώσιμο καθίσταται το χρέος της χώρας, άρα, και τόσο περισσότερο κούρεμα χρειάζεται από τώρα”!

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σενάριο αυτό είναι «κακό» για τον Τσίπρα και τον ελληνικό λαό, γιατί θα επιβληθούν επίπρόσθετα μέτρα, προκειμένου να πιάσει η ελληνική οικονομία τους δημοσιονομικούς και χρηματοδοτικούς της στόχους, πέρα και πάνω από τα επί πλέον μέτρα, που ήδη του έχουν επιβάλλει για το 2018 και το 2019!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΔΝΤ στις νέες προβλέψεις του, υπολογίζει, ότι η Ελλάδα θα πέσει έξω στα «πλεονάσματα» και εφέτος, αλλά, πιθανόν, και του χρόνου, ενώ θα πιάσει τους στόχους της (3,5%) από το 2019 και μετά!
Ταυτόχρονα, όμως, το ΔΝΤ προβλέπει, ότι η ανάπτυξή της θα είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις εφέτος (2017), αρκετά χαμηλότερη από τις προβλέψεις του χρόνου (2018) και απελπιστικά χαμηλότερη μετά το 2019, φθάνοντας όχι πάνω από 1%! Κατά τους ίδιους αναλυτές, αυτά σημαίνουν, πως το ΔΝΤ «κατεβάζει» τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, δηλαδή μειώνει την αντίρρησή του για τα πλεονάσματα, αφού θα τα πιάσει τελικά, έστω και μετά το 2019, αλλά «ανεβάζει» τις απαιτήσεις του για κούρεμα χρέους προς την Ελλάδα! Αφού, όσο χαμηλότερη μελλοντική ανάπτυξη προβλέπει, τόσο περισσότερο μη βιώσιμο καθίσταται το χρέος της. Και άρα,τόσο περισσότερο κούρεμα χρειάζεται από τώρα!
Το συμπέρασμα για το πρώτο σενάριο είναι, ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα και θα ξεκαθαρίσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, ή τα τέλη Ιανουαρίου το πολύ,  αφού υποστούμε τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας εφέτος και του χρόνου και αφού συνεχισθεί η χοντρή διαφωνία με τους Ευρωπαίους για το χρέος!

“Λόγω οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών μετατοπίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει μείγμα Πολιτικής, που σημαίνει και αλλαγή Κυβέρνησης”!

Οι αναλυτές βλέπουν, όμως, και ένα δεύτερο, χειρότερο σενάριο από πλευράς εξελίξεων, κυρίως για την σημερινή  Κυβέρνηση, που το χαρακτηρϊζουν ως «πολύ κακό» σενάριο!
Και αυτό για τους εξής λόγους:
–Πρώτον, γιατί οι Φιλελεύθεροι, που θα μπουν στην Γερμανική Κυβέρνηση, επιμένουν να μείνει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ενώ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τίποτε για κούρεμα Ελληνικού χρέους,
–Δεύτερον, γιατί με την ενθάρρυνση πλέον και του Φιλελεύθερου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, το ΔΝΤ θα επανέλθει με σκληρότερες θέσεις για την ανακεφαλαίωση των Ελληνικών τραπεζών και με σκληρότερες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στο Ελληνικό δημόσιο, που θα συμπεριλαμβάνουν απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μόνιμων και όχι μόνο συμβασιούχων.
–Τρίτον, διότι οι νομισματικές εξελίξεις (επιβράδυνση και σταμάτημα της «χαλάρωσης») θα ανεβάσουν τα επιτόκια διεθνώς και θα επιβραδύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης παντού!
Αυτό θα καταστήσει απολύτως μη βιώσιμο το Ελληνικό πρόγραμμα της υπέρ-φορολόγησης, που, βέβαια, ήταν μη βιώσιμο έτσι κι αλλιώς. Όμως, τώρα αυτό  θα γίνει και με την “βούλα”. Έτσι, ό,τι χάνει η ανάπτυξη λόγω υψηλότερων επιτοκίων, θα πρέπει να το κερδίσει από μείωση φόρων.
Και ό,τι χάνει ο Προϋπολογισμός της Ελλάδας από φορολογικά έσοδα, πρέπει να το εξισορροπεί αμέσως με μείωση δαπανών και κυρίως με μείωση του δημοσίου.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, λόγω οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών μετατοπίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει μείγμα Πολιτικής, που σημαίνει και αλλαγή Κυβέρνησης.

Εάν και όποτε το αποφασίσει το ΔΝΤ, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πολιτικές ανατροπές στην χώρα μας!

Κατά τους αναλυτές, αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, αυτά θα συμβούν σύντομα! Γιατί αργότερα θα στοιχίσει πολύ περισσότερο, όχι μόνον στους Έλληνες, αλλά, τελικά και στους δανειστές!
Το «πολύ κακό» αυτό σενάριο για την Κυβέρνηση Τσίπρα γίνεται ακόμα χειρότερο, από το γεγονός, ότι δεν μπορεί ούτε τις αποκρατικοποιήσεις, που συμφώνησε, να φέρει σε πέρας, ενώ οι επενδύσεις, που είχε φέρει στην χώρα η Κυβέρνηση Σαμαρά, φεύγουν ή βαλτώνουν μία-μία.
Οι αναλυτές υπογραμμϊζουν, ότι το ΔΝΤ έχει κρατήσει άθικτα τα όπλα πίεσης για να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και να εξαναγκάσει σε αλλαγή Κυβέρνησης.
Έχει ως όπλα την πώληση των “κόκκινων” δανείων, που έχει βαλτώσει, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, στην οποία επιμένει, ενώ έχει ως σύμμαχο τους Φιλελεύθερους στην Γερμανία και έχει ακόμα ως σ6μμαχο και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θεωρούν χάσιμο χρόνου την ενασχόληση με την Κυβέρνηση Τσίπρα.
Έχει, όμως, ακόμη ένα ισχυρό όπλο: Τα πραγματικά νούμερα για τα πλεονάσματα της Ελλάδας το 2016-17 και τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, που έχουν συσσωρευτεί, και τα εμφανίζουν ως δήθεν «πλεονάσματα», γιατί δεν πληρώνουν.
Αυτά αφορούν και τις συντάξεις, που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, -πέραν αυτών, που ήταν να εκκαθαριστούν μέχρι τον προηγούμενο μήνα-, οι οποίες αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου!
Σε αυτές πρέπει να προστεθούν τα αναδρομικά, που πρέπει να πληρωθούν. Αυτά τα κονδύλια δεν έχουν μπει σε κανένα λογαριασμό ακόμα. Και απαιτούν συνολική αναθεώρηση του Προγράμματος.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, όλα αυτά μπορούν εύκολα να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό και να προκαλέσουν, εάν και όποτε το αποφασίσει το ΔΝΤ, μεγάλες πολιτικές ανατροπές στην χώρα μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ