Η κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης είναι ένα σενάριο, που ολοένα και πιο πολύ τείνει να γίνει πραγματικότητα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν εδώ και πολλά χρόνια, ότι το ευρώ δεν θα αντέξει για πολύ, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα! Σήμερα δεν είναι οι μόνοι, που το πιστεύουν και το υποστηρίζουν. Μόνο, που, πλέον, δεν είναι το ευρώ, που διέρχεται κρίση, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Η κρίση χρέους της Ευρώπης ήταν το πρώτο σημάδι, ότι υπάρχει κάποιο «δομικό» λάθος. Η Γερμανία πέρασε αρκετά χρόνια, δανείζοντας στις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά τώρα μια νέα πολιτική ένταση, αυτή, που έχει δημιουργήσει ένα πιθανό «Brexit», έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της ΕΕ. Η κατάρρευση της Ευρώπης είναι σενάριο ολοένα και πιο πραγματικό.
Κατά την άποψη έμπειρων, διεθνών αναλυτών, πέντε είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, που απειλούν σήμερα την ενότητα της ΕΕ. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι οι εξής:

α) Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία
Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτή την στιγμή για την Ευρώπη. Το τραπεζικό της σύστημα είναι σε δεινή κατάσταση, εξ αιτίας της συσσώρευσης «κόκκινων δανείων», που αντιπροσωπεύουν περί το 20% του ενεργητικού των τραπεζών.
Η κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μόνον ελαφρώς μικρότερη από την Ινδία. Έτσι, οι οικονομικές επιπτώσεις της στην Ευρώπη και, συνεπώς, στην παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλες. Πολλά «κόκκινα δάνεια» έχει, βέβαια, και η Ελλάδα.

β) Η αδυναμία διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος
Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική υπόθεση μοιάζει περισσότερο διαχειρίσιμη. Όμως, η Ελλάδα παραμένει σημαντική για έναν άλλο λόγο: Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη.
Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει συνεργαστούν με την Ελλάδα για να κρατήσουν το πρόβλημα της μεγάλης ροής των προσφύγων διαχειρίσιμο.
Η χώρα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κρίση χρέους και την επιμονή της Γερμανίας για τις πολιτικές της λιτότητας.

γ) Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν. Οι επιθέσεις έκαναν τους Ευρωπαίους να πιστέψουν, ότι η μετανάστευση των μουσουλμάνων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η σημαντικότερη ηγέτης της Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους ψηφοφόρους της, λόγω της στάσης της απέναντι στο προσφυγικό.

δ) Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η ΕΕ, προκειμένου να βρει λύση στο προσφυγικό, έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη την Κύπρο, που αποτελεί ίση δύναμη με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο για μια συμφωνία, που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τόση ανάγκη.

ε) Το πιθανό «Brexit»
Ένας άλλος κίνδυνος είναι το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Βρετανία, που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει την χώρα εκτός ΕΕ.
Σε περίπτωση, που κάποιο μέλος αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως νέο κίνδυνο με συνέπειες, που θα έχουν αντίκτυπο για χρόνια, τόσο στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, όσο και σε αυτόν των νομισματικών ροών.european_parliament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ