-Ποιό είναι το plan B, που θα εφαρμόσουν στην περίπτωση επιβολής ελέγχου κεφαλαίων, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έτοιμα σχέδια ακόμα και για την αρνητική εξέλιξη της επιβολής capital controls στην Ελλάδα, φαίνεται πως έχουν οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Κι’ όπως αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποί τους στο σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Bloomberg”, παρότι ως Έλληνες πολίτες απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις ως επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα plan B για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.bloomberg1-1
Ο κ. Γιώργος Αλεβίζος οικονομικός διευθυντής της “Fourlis Holdins SA”, η οποία έχει το franchise των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, ξέρει, πως είναι να ζεις με capital controls. Ο ίδιος είδε τις πωλήσεις της εταιρείας να καταγράφουν πτώση περίπου 30% τρεις μήνες ακριβώς έπειτα από την διάσωση της χώρας το Μάρτιο του 2013.

“Οι εταιρείες, οι οποίες αντέχουν με βοήθεια από τις τράπεζες, αγωνίζονται να βγουν από την ύφεση και την σκιά της αβεβαιότητας και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγικών αγορών”

Τώρα, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της αναμετρούνται με φόντο, είτε μια έξοδο από την Ευρωζώνη, είτε την επιβολή capital controls, οι επιχειρήσεις, αν και παραμένουν νευρικές, έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
«Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν το ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Αλεβίζος. «Βραχυπρόθεσμα, όμως, υπάρχουν πάντα σοβαρές αναταράξεις» πρόσθεσε.
Δεδομένου, ότι η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ το 2009, οι εταιρείες, οι οποίες αντέχουν με βοήθεια από τις τράπεζες, αγωνίζονται να βγουν από την ύφεση και την σκιά της αβεβαιότητας. Οι θυελλώδεις καιροί τους έχουν διδάξει πολύτιμα μαθήματα, όπως το να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγικών αγορών, αναφέρουν στελέχη στο “Bloomberg”.

Οι περισσότερες εταιρείες είναι προετοιμασμένες καλά για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls

Αυτή η προετοιμασία, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την Ελλάδα και τους πιστωτές της, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στα τέλη του μήνα, ο χρόνος εξαντλείται. Αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι θα επιβληθούν capital controls, όπως συνέβη και στην Κύπρο το 2013. Οι εταιρείες, όμως, είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό, αναφέρει το “Bloomberg”.
Το δημοσίευμα, αναφέρει ως παράδειγμα την επιχείρηση “Σαράντης”, που διανέμει από εντομοαπωθητικά προϊόντα μέχρι καλλυντικά της Estee Lauder. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έχουν κρατηθεί έξω από την Ελλάδα μετά την κρίση στην Κύπρο. Ο “Σαράντης” θα μπορούσε να δει πιθανώς μια πτώση των πωλήσεών του και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών να αυξάνεται, σε περίπτωση, που επιβληθούν capital controls ή σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αναφέρει ο ο Κώστας Ροζακέος, οικονομικός επικεφαλής της εταιρείας.

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τέλη του 2009

Πράγματι, σε περίπτωση Grexit, η εταιρεία θα έχει μικρότερο κόστος παραγωγής, επειδή τα ταμειακά της διαθέσιμα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμεί να παραμείνουν σε ξένο νόμισμα, τονίζει ο κ. Ροζακέος.
«Στο τέλος της ημέρας, ο Σαράντης θα έχει οφέλη. Δεν το εύχομαι αυτό σαν πολίτης, ως Έλληνας πολίτης, αλλά ως επιχειρηματίας, μπορώ να δω τις ευκαιρίες», πρόσθεσε.
Ο “Σαράντης” θα είναι ο μεγάλος παίκτης καθώς οι μικρότερες εταιρείες, οι πιο αδύναμοι αντίπαλοι, θα υποκύψουν στην ελληνική κρίση.
Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τέλη του 2009, με τις απώλειες να έχουν αυξηθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν άλλαξε η Κυβέρνηση και ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας,.

Το αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις μεγαλώνει την πιθανότητα !να καθηλώσει τις τραπεζικές καταθέσεις, εμποδίζοντας τις εκροές του χαρτοφυλακίου”

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές τους τελευταίους μήνες ώθησαν την “JPMorgan” και τους αναλυτές της να δημοσιοποιήσουν την 1η Ιουνίου μια έκθεση, που αναφέρει, ότι το αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις μεγαλώνει την πιθανότητα «να καθηλώσει τις τραπεζικές καταθέσεις, εμποδίζοντας τις εκροές του χαρτοφυλακίου», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Κατά κάποιον τρόπο, οι έλεγχοι μπορεί να είναι λίγοι και πολύ αργοί. Οι επιχειρήσεις, μόλις διάβασαν την έκθεση, κράτησαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Η εταιρεία “Τιτάν”, η οποία “πέρασε” από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την επανάσταση το 2011 στην Αίγυπτο, έχει το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Παπαλεξόπουλος σε αναλυτές τον περασμένο μήνα, η επιβολή capital controls, όπως συνέβη στην Κύπρο, είναι μια πιθανότητα, σε αντίθεση με την έξοδο από το ευρώ, που φαίνεται μάλλον απίθανη.
«Δεν είμαστε εξαγωγείς, οπότε θα έχουμε πλεονάζον συνάλλαγμα και όχι έλλειψη» επισήμανε ο ίδιος. Οι διεθνείς δραστηριότητές του με έδρα την Αθήνα είναι αυτάρκεις και η εταιρεία έχει πιστωτικές διευκολύνσεις από τους ξένους, πρόσθεσε.

Πολλές εταιρείες έχουν σχέδια, για το πώς τα καταστήματά τους θα κλείσουν και θα ξανανοίξουν, πως θα διαχειριστούν τα καταναλωτικά πακέτα και πως θα ξεκινήσουν το trading, όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου “Τιτάν” φθάνουν τα 138 εκατομμύρια ευρώ και μόνο τα 12 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στην Ελλάδα. Περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ είναι σε εταιρείες χαρτοφυλακίου και σε ευρωπαϊκές τράπεζες στο εξωτερικό.
Η “Dixon Carphone Plc”, η οποία κατέχει την αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών “Κωτσόβολος”, διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση ενός Grexit από τον Μάϊο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, ως ένα πιθανό πρόσωπο, που θα ανέβαινε στην εξουσία.
«Έχουμε σχέδιο, στο πώς τα καταστήματά μας θα κλείσουν και θα ξανανοίξουν, έχουμε σχέδιο, όσον αφορά τον τρόπο, που διαχειριζόμαστε τα καταναλωτικά πακέτα και έχουμε και σχέδιο, όσον αφορά, στο πως θα εξασφαλίσουμε, ότι τα καταστήματά μας θα ανοίξουν και θα ξεκινήσουν το trading, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sebastian James πριν από λίγο καιρό.
Αυτόν τον μήνα, επανέλαβε ο ίδιος, ότι τα γεγονότα μπορεί να δώσουν την ευκαιρία να κερδίσει η εταιρεία μερίδιο στην αγορά.

Ακόμη και στην περίπτωση επιβολής capital controls πολλές επιχειρήσεις θα έχουν επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν την λειτουργία τους

Η “Hellas Direct” είναι επίσης μια εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων, που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει την έδρα της στην Κύπρο, στην οποία κατέχει μερίδιο 20% ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Daniel Loeb. Η εταιρεία έχει τα ταμειακά της διαθέσιμα εκτός Ελλάδας και Κύπρου.
Στην Ελλάδα, «κρατάμε μόνο τα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα και “σαρώνουμε” τα κεφάλαια σε εβδομαδιαία βάση», δήλωσε ο Αλέξης Πανταζής, συν-ιδρυτής της εταιρείας.
«Ακόμη και στην περίπτωση επιβολής capital controls θα έχουμε επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε ως έχει» προσθέτει ο ίδιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ