– Ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της, η ζημιά σε επίπεδο ανάπτυξης θα έχει γίνει”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το δημοσίευμα με τον τίτλο “Πώς ένα Grexit θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ” του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Reuters”, το οποίο αναφέρει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του το πρακτορείο αναφέρει, ότι «ένα Grexit θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ. Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό», τονίζει. Επίσης αναφέρει, ότι μια έξοδος θα προκαλούσε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική Κυβέρνηση επιμένει, ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρει στο πρακτορείο έγκυρη πηγή, σχετική με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» απωλειών.trapeza
Οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες, θα έρθουν να προστεθούν στην αθέτηση μέρους ή του συνόλου του χρέους της Ελλάδας, που ξεπερνάει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ και παρέχει ακόμη έναν λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός της νομισματικής ένωσης. Η ανάλυση επισημαίνει, ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες στα όποια χρέη δεν πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.

“Το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα, που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν”

«Εάν ένας ωθηθεί εκτός της ευρωζώνης, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αφήνεις σε αυτούς, που μένουν πίσω, ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;» αναρωτήθηκε. Μία αποχώρηση της Ελλάδας από τo ευρώ θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μία «τρύπα», που η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να κληθούν να καλύψουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο “Reuters”. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες υποχρεώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, πρόσθεσε το “Reuters”. Σύμφωνα με την ανάλυση, το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα, που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν.

“Ο κίνδυνος για επικείμενο «Grexit» αυξάνεται κατακόρυφα,
-Ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της, η ζημιά σε επίπεδο ανάπτυξης θα έχει γίνει”

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 104 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA, αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Σε περίπτωση χρεωκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την «υπερβολική έκθεση» (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2».
Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους, που διατρέχει η Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και πτωχεύσει, η μέγιστη απώλεια από το σύστημα Target θα είναι 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική ζημία της Γερμανίας, σε περίπτωση Grexit, θα ανέλθει στα 86,2 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε στο πρακτορείο.
Ο κίνδυνος για επικείμενο «Grexit» αυξάνεται κατακόρυφα, προειδοποιεί η Goldman Sachs, με τους αναλυτές της να υπογραμμίζουν, ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της, «η ζημιά σε επίπεδο ανάπτυξης θα έχει γίνει».
Στην ανάλυσή τους τονίζουν, ότι η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλείται, τα νοικοκυριά απέσυραν από τις τράπεζες 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το Φεβρουάριο. Τα αντίστοιχα ποσά για τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το ίδιο δίμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ